Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Βουτιά» στο πετρέλαιο λόγω Goldman Sachs (;), αποχαιρετά τα 70 δολ. το WTI

«Βουτιά» στο πετρέλαιο λόγω Goldman Sachs (;), αποχαιρετά τα 70 δολ. το WTI
Μεγάλη πτώση στο πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα
Με σημαντική πτώση έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το πετρέλαιο, καθώς οι επενδυτές αποθαρρύνθηκαν από τις προβλέψεις της Goldman Sachs για τον «μαύρο χρυσό», ενώ, ταυτόχρονα, ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί πειστήρια για ισχυρή ανάπτυξη σε αμερικανική και κινεζική οικονομία.
Βέβαια, είναι κάπως περίεργο να προκάλεσε ανησυχία στην αγορά η πρόβλεψη της Goldman, αν αναλογιστεί κανείς ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είναι η αιώνια πρωταθλήτρια στις αποτυχημένες προβλέψεις.
Μεγαλύτερο ρόλο παίζει η συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα, με μερίδα αναλυτών να αναμένει μία νέα αύξηση των επιτοκίων ως μέσο αντιμετώπισης του πληθωρισμού, που θα αποτελέσει πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου έκλεισε με πτώση 3,9% στα 71,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου WTI (West Texas Intermediate) παράδοσης Ιουλίου κατέρρευσε 4,4% και έκλεισε στα 67,12 δολάρια το βαρέλι. Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, Brent και WTI κατέγραψαν πτώση 1,8% και 2,2% αντίστοιχα.


Goldman Sachs: Υποβάθμιση προβλέψεων για το πετρέλαιο - Στα 86 δολ. τον Δεκέμβριο του 2023

Σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων της για τις τιμές του πετρελαίου προσώρησε η Goldman Sachs.
Ειδικότερα, για το brent, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα μειώνει την τιμή για τον Δεκέμβριο στα 86 δολάρια το βαρέλι, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 95 δολάρια το βαρέλι. Αυτή είναι η τρίτη υποβάθμιση προβλέψεων της Goldman τους τελευταίους έξι μήνες, αφού προηγουμένως είχε μιλήσει για 100 δολάρια το βαρέλι.
«Ποτέ δεν κάναμε τόσο λάθος για τόσο καιρό χωρίς να δούμε στοιχεία που να αλλάζουν τις απόψεις μας», δήλωσε ο Jeff Currie, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της Goldman, σε μια συνέντευξη στο Bloomberg στην τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα.
Οι αυξήσεις προσφοράς από χώρες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις -Ρωσία, Ιράν και Βενεζουέλα- είναι βασικός μοχλός στις προοπτικές χαμηλότερων τιμών, σύμφωνα με την Goldman. Η παραγωγή της Ρωσίας, ειδικότερα, έχει «σχεδόν ανακάμψει πλήρως» παρά τις κυρώσεις από τις δυτικές χώρες.
Οι φόβοι για ύφεση επιβαρύνουν επίσης τις τιμές, με τα υψηλότερα επιτόκια πιθανότατα να αποτελούν «επίμονο αντίθετο άνεμο» για υψηλότερες τιμές, έγραψαν αναλυτές της Goldman, συμπεριλαμβανομένων των Callum Bruce και Currie στο σημείωμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης