Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Χαμόγελα» στο πετρέλαιο από τη μείωση παραγωγής της Σ. Αραβίας – Κέρδη σε Brent και WTI

«Χαμόγελα» στο πετρέλαιο από τη μείωση παραγωγής της Σ. Αραβίας – Κέρδη σε Brent και WTI
Άνοδος στο πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα
Με κέρδη έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τιμές πετρελαίου, απόρροια της νέας μείωσης παραγωγής μελών του «ΟΠΕΚ+».
Η Σαουδική Αραβία πέτυχε και νέες εθελοντικές περικοπές 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα στην παραγωγή πετρελαίου ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της παραγωγής, ανέφεραν πηγές στο Reuters, εν όψει της ραγδαίας μείωσης των τιμών και της διαφαινόμενης αύξησης της προσφοράς. Την ίδια ώρα, συνδέονται με το ζήτημα και ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς η Δύση πιέσει για αύξηση της προσφοράς με στόχο τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενεργειακών αγαθών αλλά και να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος που εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και αυξάνει το κόστος διαβίωσης. H συμφωνία προβλέπει την παράταση των περικοπών της παραγωγής έως το 2024. Ο νέος στόχος όσον αφορά την παραγωγή είναι τα 40,46 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού. Βάσει των υπολογισμών του πρακτορείου Reuters, ο στόχος αυτός είναι μειωμένες κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον προηγούμενο.
Η Ρωσία θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Δεκεμβρίου 2024, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak. Ο ΟΠΕΚ+ -ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία- παράγει περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές του αποφάσεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου έκλεισε με κέρδη 0,8% στα 76,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου WTI (West Texas Intermediate) παράδοσης Ιουλίου σημείωσε άνοδο 0,5% και έκλεισε στα 72,15 δολάρια το βαρέλι.
Υπενθυμίζεται πως, για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, Brent και WTI κατέγραψαν απώλειες 1,1% και 1,3% αντίστοιχα, βάζοντας τέλος στο ανοδικό σερί δύο εβδομάδων.

Προειδοποίηση από ΙΕΑ για άνοδο τιμών πετρελαίου μετά τον OPEC+

Για άνοδο των τιμών του πετρελαίου, μετά την απόφαση του OPEC+ για τις μειώσεις στην παραγωγή έως το 2024, προειδοποιεί ο διευθυντής του ΙΕΑ (International Energy Agency), Fatih Birol.
Σύμφωνα με το CN Wire, υπήρχαν προσδοκίες για ανισορροπία στην αγορά πετρελαίου το β' εξάμηνο του έτους. Τώρα, όμως, το χάσμα προσφοράς-ζήτησης θα επιδεινωθεί.
Την Κυριακή (4/6/2023), οι παραγωγοί του OPEC+ αποφάσισαν να διατηρήσουν τις τρέχουσες περικοπές μέχρι το τέλος του 2024, ενώ ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι θα μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή του κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο, σε περίπου 9 εκατομμύρια bpd.
Ο ΙΕΑ έχει προειδοποιήσει φέτος ότι οι περικοπές της προσφοράς κινδυνεύουν να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας.
Μετά τις αιφνιδιαστικές περικοπές του OPEC+ που ανακοινώθηκαν στις αρχές Απριλίου, ο ΙΕΑ δήλωσε στην Έκθεσή του για την αγορά Πετρελαίου για το μήνα ότι «οι αιφνιδιαστικές περικοπές της προσφοράς του OPEC+ που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου κινδυνεύουν να επιδεινώσουν το αναμενόμενο έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου το β' εξάμηνο του 2023 και να ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου σε μια περίοδο ανόδου της οικονομικής αβεβαιότητας, ακόμη και αν η βιομηχανική δραστηριότητα επιβραδύνεται στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και η αύξηση της παραγωγής εκτός της συμμαχίας εμφανίζεται ισχυρή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης