Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Veto στον OPEC+ από τη Σαουδική Αραβία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου 1 εκατ. βαρέλια κατά της Δύσης που πιέζει για αύξηση της προσφοράς

Veto στον OPEC+ από τη Σαουδική Αραβία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου 1 εκατ. βαρέλια κατά της Δύσης που πιέζει για αύξηση της προσφοράς
Οι αντιδράσεις των αφρικανικών κρατών και ο στόχος της διατήρησης της τιμής σε υψηλά επίπεδα –Έντονο παρασκήνιο
Σχετικά Άρθρα
Η Σαουδική Αραβία πέτυχε και νέες εθελοντικές περικοπές 1 εκατ βαρέλια την ημέρα στην παραγωγή πετρελαίου ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας του OPEC+ για τον περιορισμό της παραγωγής, ανέφεραν πηγές στο Reuters, εν όψει της ραγδαίας μείωσης των τιμών και της διαφαινόμενης αύξησης της προσφοράς, την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023.
Την ίδια ώρα, συνδέονται με το ζήτημα και ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς η Δύση πιέσει για αύξηση της προσφοράς με στόχο τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενεργειακών αγαθών αλλά και να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος που εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και αυξάνει το κόστος διαβίωσης.
H συμφωνία προωβλέπει την παράταση των περικοπών της παραγωγής έως το 2024.
Ο νέος στόχος όσον αφορά την παραγωγή είναι τα 40,46 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.
Βάσει των υπολογισμών του πρακτορείου Reuters ο στόχος αυτός είναι μειωμένες κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον προηγούμενο.
Η Ρωσία θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Δεκεμβρίου 2024, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak.
Ο OPEC+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, παράγει περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές του αποφάσεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.
Από την Παρασκευή 2 Ιουνίου στον OPEC+, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι πρόσθετες περικοπές παραγωγής θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) , πέρα από τις υπάρχουσες περικοπές κατά 2 εκατομμύρια bpd και τις εθελοντικές περικοπές κατά 1,6 εκατομμύρια bpd, που ανακοινώθηκαν σε μια αιφνιδιαστική κίνηση τον Απρίλιο και τέθηκαν σε ισχύ τον Μάιο.
OPEC Haggles Over Possible Output Cuts After Day One of Meeting

Η ανακοίνωση του Απριλίου βοήθησε να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου περίπου 9 δολάρια το βαρέλι σε πάνω από τα 87 δολάρια, αλλά υποχώρησαν γρήγορα υπό την πίεση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ζήτηση.
Την Παρασκευή, ο διεθνής δείκτης αναφοράς Brent διαμορφώθηκε στα 76 δολάρια.
Μια νέα περικοπή θα οδηγήσει τον συνολικό όγκο των μειώσεων στα 4,66 εκατομμύρια bpd, ή περίπου στο 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης.

Να προσέχουν...

Συνήθως, οι περικοπές παραγωγής τίθενται σε ισχύ τον μήνα μετά τη συμφωνία τους, αλλά οι υπουργοί θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν για μεταγενέστερη εφαρμογή.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz δήλωσε ότι οι επενδυτές που μειώνουν την τιμή του πετρελαίου ή στοιχηματίζουν σε πτώση της τιμής, θα πρέπει να «προσέχουν», κάτι που πολλοί παρατηρητές της αγοράς ερμήνευσαν ως προειδοποίηση για πρόσθετες περικοπές στην προσφορά.
Οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τον OPEC+ ότι χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Η Δύση έχει επίσης κατηγορήσει τον OPEC ότι τάσσεται στο πλευρό της Ρωσίας παρά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Σε απάντηση, μέλη του ΟPEC δήλωσαν ότι το τυπωμα χρήματος από τη Δύση την τελευταία δεκαετία οδήγησε τον πληθωρισμό και ανάγκασε τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να δράσουν για να διατηρήσουν την αξία της κύριας εξαγωγής τους.
Οι ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν αγοράσει το μεγαλύτερο μερίδιο των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυριακής (4/6), τα μέλη του OPEC με τη μεγαλύτερη επιρροή και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του Κόλπου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία προσπαθούσαν να πείσουν αφρικανικά κράτη, όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα, να έχουν πιο ρεαλιστικούς στόχους παραγωγής, ανέφεραν πηγές.
Η Νιγηρία και η Αγκόλα δεν μπορούσαν εδώ και καιρό να παράγουν σύμφωνα με τους στόχους τους, αλλά αντιτάχθηκαν στη χαμηλότερη βάση υπολογισμού της παραγωγικής ικανότητας, επειδή νέοι στόχοι θα μπορούσαν να τις αναγκάσουν να πραγματοποιήσουν πραγματικές περικοπές.
Αντίθετα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν υψηλότερη τιμή βάσης σύμφωνα με την αυξανόμενη παραγωγική τους ικανότητα, αλλά αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το μερίδιό τους στις συνολικές περικοπές ενδέχεται να μειωθεί.
Hopes of Saudi led shift in OPEC policy to be disappointed | Capital  Economics

FEATURE: Sliding oil production costs Africa influence at OPEC | S&P Global  Commodity Insights
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης