Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ντελίριο ενεργειακών εξαγορών ΙΚΕ, AE, LTD με MW υπό κατασκευή…. δίχως τιμήματα

Ντελίριο ενεργειακών εξαγορών ΙΚΕ, AE, LTD με MW υπό κατασκευή…. δίχως τιμήματα
Ορισμένες διοικήσεις εταιρειών δεν ανακοινώνουν τα τιμήματα λόγω ανταγωνισμού ενώ άλλες διότι απλώς δεν επιθυμούν να “εκτεθούν” στην αγορά
Σχετικά Άρθρα
Εξαγορές ενεργειακών εταιρειών πάσης μορφής ΙΚΕ, ΑΕ, LTD ανακοινώνουν οι εισηγμένες από τον χώρο της ενέργειας ωστόσο, όχι μόνο δεν αναφέρονται τα τιμήματα, αλλά δεν διευκρινίζεται ποιά είναι η ακριβής κατάσταση των έργων ΑΠΕ, αν έχουν δηλαδή αδειοδοτηθεί ή εαν πρόκειται να συνδεθούν με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Ορισμένες διοικήσεις εταιρειών δεν ανακοινώνουν τα τιμήματα λόγω ανταγωνισμού ενώ άλλες διότι απλώς δεν επιθυμούν να “εκτεθούν” στην αγορά, ειδικά όταν υπάρχει ακριβότερο τίμημα σε σχέση με την επικρατούσα τιμή της αγοράς ανά MW.
Αργά ή γρήγορα, όμως, η αλήθεια για τα τιμήματα θα έλθει στην επιφάνεια.
Την ίδια τακτική αδιαφάνειας ακολουθεί το σύνολο των ενεργειακών εταιρειών καθώς σχεδόν όλες οι ανακοινώσεις αναφέρονται σε μια μελλοντική ισχύ ( ΜW, GW ) η οποία ούτε έχει εγκατασταθεί, ούτε παράγει έσοδα.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απλώς παρακολουθεί τις ανακοινώσεις δίχως να απευθύνει ερωτήματα και κυρίως δίχως να έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο, ειδικά, για τις ενεργειακές εταιρείες.
Προ ημέρων, η θυγατρική της Motor Oil, ΜORE ανακοίνωσε την εξαγορά του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Unagi, η οποία κατέχει το 51% σε τρείς ΙΚΕ ( Mπαλιάγα, Τειχιο, Πιβοτ solar ) οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, και την αποτίμηση της ΣΟΛ Crowe, η καθαρή θέση της Unagi ήταν 527 χιλ. ευρώ ( Το ενεργητικό της Unagi ήταν 9,1 εκατ. ευρώ και το παθητικό 8,5 εκατ. ευρώ ). Η δε η αξία των τριών συμμετοχών – στην καθαρή τους θέση 850 χιλ. ευρώ.
Στις 22 Μάϊου, το μετοχικό κεφάλαιο της Unagi αυξήθηκε σε 72 χιλ. ευρώ, ( σ.σ MORE ) και με το συνολικό ποσό των Ευρώ 7.869.210,00 που προήλθε από την υπέρ το άρτιο έκδοση των εν λόγω μετοχών της Εταιρείας σχηματίσθηκε αποθεματικό υπέρ το άρτιο.
Αντίθετα, σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΔΕΗ ( η οποία κατέχει το 49% των εν λόγω ΙΚΕ ) το ενεργητικό τους ήταν 6,7 εκατ. ευρώ και το παθητικό 5,6 εκατ. ευρώ. Φυσικά, ούτε η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει τίμημα εξαγοράς για το 49% των ΙΚΕ από την Cantreva Ενεργειακή.
Χθες, η Helleniq Εnergy ( πρώην Ελληνικά Πετρέλαια ) ανακοίνωσε την εξαγορά 2 φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 15 MW στην Κύπρο (επαρχία Λευκωσίας), μέσω της θυγατρικής της HELLENiQ RENEWABLES. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τα έργα αναμένεται να ξεπερνά τις 27.000 Mwh.
Και σ αυτή δεν υπάρχει τίμημα εξαγοράς ούτε διευκρινίζεται το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα έργα.
Απλώς, αναφέρεται αόριστα ότι, η εξαγορά εγκρίθηκε από την Ρυθμιστική αρχή ενέργειας Κύπρου.
Επίσης, η εισηγμένη δεν διευκρινίζει τι σχέση έχει με την εξαγορά η θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων ECO Cyprus Limited.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης