Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση του φυσικού αερίου ακόμα και κάτω από 20 ευρώ «βλέπουν» οι traders - Πώς θα εξισορροπήσει η αγορά

Πτώση του φυσικού αερίου ακόμα και κάτω από 20 ευρώ «βλέπουν» οι traders - Πώς θα εξισορροπήσει η αγορά
Τα επίπεδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου της ηπείρου διαμορφώθηκαν στο 63% της χωρητικότητας
Η άφθονη προσφορά θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω πτωτικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη το το καλοκαίρι, δήλωσαν στο Montelnews, ειδικοί της αγοράς.
"Δεν θα εκπλαγώ αν δούμε τιμές κάτω από 20 ευρώ/MWh αργότερα στο τρίτο τρίμηνο", δήλωσε η αναλύτρια της Refinitiv Marina Tsygankova.
Η ίδια τόνισε ότι ενώ τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου αυξάνονται, οι τιμές του φυσικού αερίου δεν είχαν ακόμη ενισχύσει τη ζήτηση για το καύσιμο και η ασιατική ζήτηση για LNG παρέμεινε επίσης συγκρατημένη.
Την περασμένη Παρασκευή, οι ολλανδικές τιμές του φυσικού αερίου TTF υποχώρησαν κάτω από τα 30 ευρώ/MWh (10 δολάρια/MMtbu) για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021, εν μέσω άφθονων αποθεμάτων, ισχυρού LNG
εισροή και ηπιότερη ζήτηση φυσικού αερίου, μόλις ένα χρόνο μετά την ιστορική προσφορά  σοκ που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μειώνοντας τις ροές του προς την Ευρώπη.

Γεμάτες αποθήκες

Τα επίπεδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου της ηπείρου διαμορφώθηκαν στο 63% της χωρητικότητας, ενώ οι υπόγειες αποθήκες ήταν γεμάτες κατά 66%, σε σύγκριση με 43% ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
"Φαίνεται ότι οι αποθηκευτικές [μονάδες] θα μπορούσαν να γεμίσουν πλήρως πριν από το τέλος του καλοκαιριού", δήλωσε νωρίτερα η Tsygankova στο Montel.
"Υποθέτω ότι η αγορά βλέπει ξεκάθαρα αυτόν τον κίνδυνο", δήλωσε η Tsygankova.
Για να ισορροπήσει η αγορά, θα μπορούσε να είναι απαραίτητο οι τιμές να ξεφύγουν περαιτέρω για να αποθαρρυνθεί η μεγαλύτερη προσφορά, καθώς και η καταστροφή της ζήτησης, πρόσθεσε.
Άλλοι αναλυτές συμφώνησαν.
"Εάν δεν δούμε μια αντίδραση που θα καθοδηγείται από την προσφορά, φαντάζομαι ότι 20 EUR/MWh είναι δυνατόν", δήλωσε ένας αναλυτής ενέργειας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ευρωπαϊκή κοινής ωφέλειας.
Υπήρχαν περιορισμένοι μοχλοί από την πλευρά της ζήτησης που θα μπορούσαν να στηρίξουν τις τιμές, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής καυσίμου, πρόσθεσε.
Προηγουμένως, είχε υπάρξει κάποια συναίνεση στην αγορά ότι οι τιμές θα μπορούσε να ενισχυθεί από την αλλαγή καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα σε φυσικό αέριο, καθώς το φυσικό αέριο είχε γίνει φθηνότερο από τον άνθρακα.
Όμως η εντονότερη πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το φυσικό αέριο και τον άνθρακα "έθετε σε κίνδυνο" την αλλαγή καυσίμου, δήλωσε trader με έδρα την Ελβετία.
Ανέφερε ότι η ισχυρότερη ηλιακή παραγωγή και οι χαμηλότερες τιμές του νερού για την υδροηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη σήμαινε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούσαν όλο και περισσότερο τόσο τις
το φυσικό αέριο και τον άνθρακα στο μείγμα ενέργειας.

Αισιόδοξες χειμερινές προοπτικές

Στη νότια Ευρώπη, η κατάσταση της προσφοράς βελτιώθηκε χάρη στην υψηλότερη εισαγωγές από την Αλγερία και τις βροχοπτώσεις που γεμίζουν τους χαμηλούς ταμιευτήρες.
Και στην Ιταλία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή, η υδρολογικό ισοζύγιο ανέκαμψε γρήγορα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, φθάνοντας σε πλεόνασμα 1 TWh, από έλλειμμα σχεδόν 3 TWh τον προηγούμενο μήνα πριν από τρία χρόνια, όπως έδειξαν τα στοιχεία από το Energy Quantified της Montel.
Αργότερα μέσα στο έτος, ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν πιθανό να αυξηθούν λόγω των της ασταθούς κατάστασης της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, δήλωσε ενεργειακός αναλυτής με έδρα το Παρίσι.
"Προβλέπω αύξηση των τιμών στις αρχές του χειμώνα, επειδή φοβάμαι νέα προβλήματα στον γαλλικό πυρηνικό τομέα", σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης