Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μετά τις εκλογές η απόφαση για την αυτοπαραγωγή ενέργειας - Τι ισχύει για βιομηχανίες και επιχειρήσεις

tags :
Μετά τις εκλογές η απόφαση για την αυτοπαραγωγή ενέργειας - Τι ισχύει για βιομηχανίες και επιχειρήσεις

 Στην αναμονή και η απόφαση για το net-metering

Από την επόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα υπογραφεί τελικά η Υπουργική Απόφαση για την αυτοπαραγωγή ενέργειας. Μάλιστα, εάν πάμε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην περίπτωση διενέργειας και δεύτερων εκλογών, τότε οι προθεσμίες στενεύουν …επικίνδυνα.


Καταρχάς, στον τελευταίο νόμο 5037/2023 είχε προβλεφθεί περιορισμός στη δραστηριότητα των βιομηχανικών ή βιοτεχνικών επιχειρήσεων που είχαν επιλέξει ή που θα επέλεγαν να επενδύσουν σε ίδια ενεργειακή παραγωγή για να καλύπτουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών τους από ΑΠΕ στα 100 kW από 3 MW που ίσχυε. Έδινε ωστόσο περιθώριο, έως και τις 30 Ιουνίου 2023 ώστε να μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για net-metering με το παλιό καθεστώς (έως 3 MWp), δηλαδή πρακτικά μέχρι και τον κύκλο Ιουνίου (1-10 Ιουνίου).

Αλλά ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση σχετικά με το νέο ανώτατο όριο ισχύος σταθμών για τις επιχειρήσεις και τους εμπορικούς καταναλωτές με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Για να προχωρήσει από τον Ιούλιο μια επιχείρηση υπό το νέο σχήμα θα πρέπει να τροποποιηθεί η απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/74999/3024 (ΦΕΚ Β΄ 3971/30.08.2021), η οποία έθετε το ανώτατο όριο των 3 MW για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού από νομικά πρόσωπα, ορίζοντας πλέον το πλαφόν στα 100 kW.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης