Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Ισραήλ θα προμηθεύει φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω Κύπρου – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία, η συμμετοχή της Ελλάδας

Το Ισραήλ θα προμηθεύει φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω Κύπρου – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία, η συμμετοχή της Ελλάδας
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ σημείωσε ότι έχει συμφωνήσει με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συναντήθηκε την Πέμπτη 11 Μάιου 2023, για την περαιτέρω ανάπτυξη της συμμαχίας Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, των δημοκρατιών της Ανατολικής Μεσογείου
Το Ισραήλ σκοπεύει να προωθήσει ένα ενεργειακό project με αντικείμενο την προμήθεια αερίου στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, την Κυριακή 14 Μάιου 2023.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ σημείωσε ότι έχει συμφωνήσει με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συναντήθηκε την Πέμπτη 11 Μάιου 2023, για την περαιτέρω ανάπτυξη της συμμαχίας Ισραήλ - Κύπρου – Ελλάδας, των δημοκρατιών της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η συμμαχία που δημιουργήσαμε πριν από μερικά χρόνια έχει πολύ σημαντικές προοπτικές, πρωτίστως για τη θέση του Ισραήλ ως ενεργειακής δύναμης.

Το ενεργειακό project

Το έργο στο οποίο έχουμε επικεντρωθεί είναι η παροχή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω ενός αγωγού φυσικού αερίου από τα εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου σε εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου
θα κατασκευαστεί στην Κύπρο.
Αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει την ισραηλινή οικονομία σε ένα νέο επίπεδο και θα ενισχύσει τη θέση του Ισραήλ ως σημαντικού διεθνή  προμηθευτή ενέργειας», δήλωσε ο Netanyahu κατά την έναρξη των εργασιών του υποργικού συμβουλίου.

Ενίσχυση της θέσης του Ισραήλ

Ο Netanyahu τόνισε ότι, κατά τη γνώμη του, η οργάνωση μιας αποτελεσματικής και οικονομικά συμφέρουσας προσφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της χώρας του.
Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν τον Ιανουάριο του 2020 συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EastMed).
Μέσω αυτού του αγωγού φυσικού αερίου θα προμηθεύεται ενέργεια από το κοίτασμα του Ισραήλ «Λεβιάθαν» και το κοίτασμα της Κυπριακής «Αφροδίτη» μέσω της Κύπρου και της Κρήτης στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο μέλλον να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία.
Οι ΗΠΑ αρχικά υποστήριξαν ενεργά το έργο με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο αλλά και της επιρροής της Ρωσίας .στην περιοχή, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε να το στηρίξει, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους καθώς και το γεγονός ότι ο αγωγός θα προκαλούσε ένταση στην περιοχή, αφού η Τουρκία αντιτάχθηκε στην κατασκευή του.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-05-14_211107.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης