Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα νοικοκυριά πληρώνουν τις ανατιμήσεις των προϊόντων και τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος.

Τα  νοικοκυριά πληρώνουν τις ανατιμήσεις των προϊόντων  και τις επιδοτήσεις  των τιμολογίων ρεύματος.
Στα 2 δισ. ευρώ οι επιδοτήσεις των επιχειρήσεων οι οποίες έγιναν κέρδη
Σχετικά Άρθρα
Σε κέρδη μεταφράστηκαν οι κρατικές επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος των επιχειρήσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ΥΠΕΝ να δίνει απλόχερα εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Ήταν ακόμη μία λευκή επιταγή που μοίρασε η κυβέρνηση σε περισσότερες από 1.000.000 επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης χωρίς όμως να ζητήσει ανταλλάγματα από τις επιχειρήσεις για την συγκράτηση των τιμών.
Η πρώτη λευκή επιταγή δόθηκε την περίοδο της πανδημίας με τις Επιστρεπτέες προκαταβολές, οι οποίες έγιναν σε πολλές περιπτώσεις στη συνέχεια έγιναν μερίσματα ακόμη και σκάφη αναψυχής.
Οι κρατικές επιδοτήσεις μπαίνουν στα ταμεία των επιχειρήσεων τους τελευταίους 20 μήνες και σε πιο γερές δόσεις από τον περασμένο Αύγουστο με το νέο τρόπο τιμολόγησης των τιμολογίων ρεύματος.
Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και ο κρατικός προϋπολογισμός σήκωσαν το βάρος της χρηματοδότησης των επιδοτήσεων.

Στα 3,2 δις ευρώ τα έσοδα του ΤΕΜ

Το Επιστρεπτέο έσοδο των παραγωγών ενέργειας προς το Τ.Ε.Μ από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα διαμορφώθηκε στα 3.251.226.991,12 ευρώ. Τα χρήματα αυτά μαζί με αυτά του προϋπολογισμού χρηματοδότησαν το 100% των νοικοκυριών και 1.000.000 επιχειρήσεις.
Τα λεφτά που μοιράστηκαν στις επιχειρήσεις αποτελούν γρίφο ακόμη και για τους αρμόδιους του ΥΠΕΝ , οι οποίοι πρέπει να κοιτάξουν τα κιτάπια τους ανά μήνα για να εξακριβώσουν με ακρίβεια το ύψος των επιδοτήσεων.
Στα 9 δις ευρώ το σύνολο των επιδοτήσεων.
Πάντως ο υπουργός Κώστας Σκρέκας πρόσφατα δήλωσε ότι τους τελευταίους 20 μήνες το ύψος των επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ξεπέρασε τα 9 δισ ευρώ εκ των οποίων τα 3,2 δισ ευρώ προήλθαν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα υπόλοιπα 5,7 δισ ευρώ προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι καταναλωτές πλήρωσαν τις ανατιμήσεις και τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος.
Οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι χρηματοδότησαν τους επιδοτήσεις σε ποσοστό 64% από την τσέπη τους δηλαδή από τα δημόσια ταμεία και το υπόλοιπο 36% προήλθε από τους παραγωγούς ενέργειας μέσω του Τ.Ε.Μ .

Στα 2 δισ ευρώ οι επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις

Το ύψος των επιδοτήσεων που πήγε στις επιχειρήσεις με βασικό κριτήριο μικρότερο ή μεγαλύτερο των 35 KVA αποτιμάται περίπου στα 2 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα κατευθύνθηκαν σε μικρές και μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις , οι οποίες στους ισολογισμούς θα εμφανιστούν στη γραμμή των προ φόρων κέρδη.
Με την άδεια της Κυβέρνησης οι επιχειρήσεις τα φόρτωσαν όλα στους καταναλωτές.
Την ίδια στιγμή τα κόστη της ενέργειας εκτός των σούπερ μάρκετ που είχαν πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις τα πέρασαν στο τελικό προϊόν δηλαδή στο τελικό καταναλωτή.
Έτσι ο λογαριασμός των ανατιμήσεων πληρώθηκε και πληρώνεται από τους καταναλωτές αλλά και ως φορολογούμενοι από τον κρατικό προϋπολογισμό τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος των επιχειρήσεων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης