Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το σύνδρομο του Πάσχα ήλθε για να μείνει στην στοχαστικότητα των ΑΠΕ - Έντονος προβληματισμός στην αγορά

Το σύνδρομο του Πάσχα ήλθε για να μείνει στην στοχαστικότητα των ΑΠΕ - Έντονος προβληματισμός στην αγορά
ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ περιγράφουν ένα πρόβλημα «που ήρθε για να μείνει» και η διαχείρισή του δεν θα είναι εύκολη εάν δεν μπουν μαζικά στο δίκτυο συστήματα αποθήκευσης
Το σύνδρομο του Πάσχα επαναλαμβάνεται, όπως αναμενόταν στην αγορά ηλεκτρισμού, όπου η υπερπαραγωγή των ΑΠΕ, αφενός οδηγεί σε οριακές ελάχιστες τιμές, αφετέρου εκ των πραγμάτων η παραγωγή περιορίζεται για να μπορούν και οι συμβατικές μονάδες νε εισέρχονται υπό νορμάλ όπρους στο σύστημα, ώστε όταν η παραγωγή των ΑΠΕ διακόπτεται να μην αντιμετωπίστεί black out.
Σε ένα σενάριο υψηλής ηλιοφάνειας και ανέμων πέντε μποφόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ για να διατηρηθεί όρθιο το σύστημα μπορεί να χρειαστεί να περικοπεί και το 50% της παραγωγής των ΑΠΕ.
ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ περιγράφουν ένα πρόβλημα «που ήρθε για να μείνει» και η διαχείρισή του δεν θα είναι εύκολη εάν δεν μπουν μαζικά στο δίκτυο συστήματα αποθήκευσης. Όταν τα φορτία είναι χαμηλά και έχει ηλιοφάνεια , οι ΑΠΕ εκτοπίζουν τις συμβατικές μονάδες από το σύστημα καλύπτοντας υψηλά ποσοστά της ζήτησης. Τα προβλήματα ευστάθειας εμφανίζονται με το που βραδιάζει και αρχίζει να πέφτει απότομα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Για να αντιμετωπιστούν θα πρέπει να μπορεί να ανέβει άμεσα η παραγωγή ευέλικτων συμβατικών μονάδων , κάτι που δεν είναι εύκολο. Γι αυτό οι περικοπές φορτίων ΑΠΕ κρίνονται αναγκαίες προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση και να διασφαλιστεί η ευστάθεια.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης