Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Στα 90 δολ. το βαρέλι το 2023, έρχεται νέο σοκ στην προσφορά το 2024 – Ο ΟPΕC+ θα κλείσιε και άλλο τη στρόφιγγα

Πετρέλαιο: Στα 90 δολ. το βαρέλι  το 2023, έρχεται  νέο σοκ στην προσφορά το 2024 – Ο ΟPΕC+ θα κλείσιε και άλλο τη στρόφιγγα
Οι χώρες του OPEC + θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2023 ως μέρος της συμφωνίας
Σχετικά Άρθρα
Η συνέχιση της πολιτικής για μείωση της παραγωγής του OPEC + μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή έλλειψη πετρελαίου το 2024, επισήμανε στο RIA Novosti ο Andrey Maslov, αναλυτής της Finam, την Κυριακή 30 Απριλίου 2023.
Οι χώρες του OPEC + θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του 2023 ως μέρος της συμφωνίας.
Ταυτόχρονα, τον Απρίλιο, μια σειρά από χώρες - μέλη της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας , ανακοίνωσαν ότι από τον Μάιο θα μειώσουν οικειοθελώς την παραγωγή που υπερβαίνει τις ποσοστώσεις -κατά άλλα 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα- επίσης μέχρι το τέλος του έτους.
Η Ρωσία , με τη σειρά της, επέκτεινε την εθελοντική περικοπή κατά 500 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο, για αυτήν την περίοδο.
«Οι εθελοντικές περικοπές παραγωγής μπορεί να συνεχιστούν εάν η ζήτηση από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν παρουσιάσει σωστή ανάπτυξη.
Όσο για τις χώρες του OPEC+, η χρόνια υποχρηματοδότηση της βιομηχανίας πετρελαίου δεν δίνει ευκαιρία για γρήγορη ανάκαμψη της παραγωγής, ειδικά όταν πρόκειται για Αφρικανικές χώρες.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο γεγονός ότι εάν ο OPEC + συνεχίσει την πολιτική μείωσης της παραγωγής, τότε το επόμενο έτος, με την ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ενδέχεται να υπάρξει κάποια προσωρινή έλλειψη προσφοράς στην αγορά πετρελαίου, " είπε ο Maslov.
Την ίδια στιγμή, ο κόσμος θα αντιμετωπίσει επίσης έλλειψη πετρελαίου το 2023, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δραματική, σύμφωνα με τον σύμβουλο της Vygon Consulting, Ivan Timonin. «Χωρίς μια νέα απόφαση του OPEC+, ο κόσμος θα μπορούσε πράγματι να είχε σχηματίσει πλεόνασμα περίπου 0,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα σχέδια της Ρωσίας που ανακοινώθηκαν προηγουμένως για μείωση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια.
Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του ο OPEC+, η αγορά είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ένα μικρό έλλειμμα», είπε.
Oil Erases All Gains Since Surprise OPEC+ Cut on Demand Woes - Bloomberg
Στα 90 δολάρια θα σκαρφαλώσει το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2023

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να σκαρφαλώσουν στα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2023, λόγω της αυξημένης κινεζικής ζήτησης και της σύσφιγξης της αγοράς, μετά τις τελευταίες περικοπές στην παραγωγή από τον OPEC+, όπως δείχνει έρευνα του Reuters στην οποία συμμετείχαν 40 αναλυτές και οικονομολόγοι
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τιμές του αργού Brent αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 87,12 δολάρια το βαρέλι φέτος, τιμή που αποτελεί υψηλότερη μέση πρόβλεψη από ό,τι στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαρτίου.

Οι προβλέψεις

Το σημείο αναφοράς για το αμερικανικό αργό WTI έχει οριστεί στα 82,23 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο φέτος, όπως αναμένουν οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Απριλίου, σε σύγκριση με μια μέση πρόβλεψη 80,88 δολαρίων ανά βαρέλι στη δημοσκόπηση του Reuters τον Μάρτιο.
Οι περισσότεροι αναλυτές, και όχι μόνο εκείνοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters, αναμένουν ότι οι αιφνιδιαστικές πρόσθετες περικοπές του ΟPEC+ κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου, θα περιορίσουν σημαντικά την προσφορά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
In-Depth | Decoding OPEC+ cut: What is Saudi's agenda and how will oil  shortfall impact the economy?
W2TL5UCBHROB3EKFMM3H5CKDVU.avif
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης