Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εταιρίες και νοικοκυριά πλήρωσαν «χρυσή» την τιμή της MWh από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το 2022 - Οι αιτίες αγνοούνται...

Εταιρίες και νοικοκυριά πλήρωσαν «χρυσή» την τιμή της MWh από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το 2022  - Οι αιτίες αγνοούνται...
Ήταν ακριβότερη η τιμή της MWh κατά 128 ευρώ από την χονδρεμπορική τιμή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας την περυσινή χρονιά
Προς 434 ευρώ ανά MWh πληρώθηκε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την ενέργεια που πούλησε στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το 2022....
Πρόκειται για χρέωση ακριβότερη κατά 128 ευρώ σε σύγκριση με τη μέση χονδρεμπορική τιμή των 306 ευρώ ανά MWh που διαμορφώθηκε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για το σύνολο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Η ανακοίνωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε ως αποκλειστικό σκοπό να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό και αγνόησε τους καταναλωτές της ενέργειας όπως είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα κάθε χρήσιμη πληροφορία για την αξία που παρήχθη απο τις επενδύσεις ΑΠΕ σε μία χρονιά που η ενεργειακή κρίση ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Η τιμή των 434 ευρώ προέκυψε από τις δημόσιες πληροφορίες από την ίδια την Τέρνα Ενεργειακή.

Τα οικονομικά στοιχεία 

Περιμένουμε την απάντηση της εταιρείας όπως και τη μέση τιμή που πληρώθηκε η Τέρνα Ενεργειακή εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
Τα στοιχεία που μας οδήγησαν στη διαπίστωση της ... χρυσής  MWh 
Η εγκατεστημένη ισχύς στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 ήταν στα 773 MW 
Τα έσοδα από πωλήσεις ενέργειας ΑΠΕ ανήλθαν σε 236,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 224,4 εκατ. ευρώ το 2021.
Από την ανακοίνωση της Τέρνας Ενεργειακή που έδωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών απουσιάζουν οι ώρες λειτουργίες των ΑΠΕ είτε πρόκειται για ανεμογεννήτριες ή για φωτοβολτάϊκές μονάδες.
Ακόμη δεν έδωσε στη δημοσιότητα την απόδοση των μονάδων ώστε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την αξία των ΑΠΕ.
Τα στοιχεία με βάση την ανακοίνωση δείχνουν ότι η μέση τιμή με την οποία πληρώθηκε η Τέρνα Ενεργειακή ήταν στα 139 ευρώ ανά MWh όταν η μέση χρηματιστηριακή τιμή του 2022 ήταν στα 306 ευρώ ανά MWh.
Ωστόσο διαπιστώσαμε ότι η τιμή των 139 ευρώ δεν μπορεί να ισχύει  διότι η ανακοίνωση της Τέρνα Ενεργειακή αναφέρει:

Συνεισφορά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ)

Έχει παράσχει σημαντική στήριξη στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά στους καταναλωτές, με τη συνολική συνεισφορά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
Εύκολα ο αναγνώστης της ανακοίνωσης κατανοεί ότι τα έσοδα της εταιρείας από την πώληση ενέργειας ανέρχονται σε 736 εκατ. ευρώ.

Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει προσφέρει σημαντική στήριξη στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά στους καταναλωτές, με τη συνολική συνεισφορά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της εταιρείας θεώρησε σκόπιμο να προτάξει ως πληροφορία τη διανομή μερίσματος για τους επενδυτές: Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 45,0 εκατ. ευρώ (0,38/μτχ.) έναντι 40,0 εκατ. για το 2021 (0,34/μτχ).
Τέλος να σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή αξία της Τέρνα Ενεργειακή ξεπερνά τα 2,3 δισ. ευρώ και η τρέχουσα τιμή της μετοχής ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά μετοχή.
Ο συνολικός αριθμός των μετοχών είναι 115.855,690 εκ των οποίων των 37% είναι περιουσιακό στοιχείο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
nteo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης