Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διπλή επικράτηση της Ρωσίας στην αγορά ενέργειας: Πωλήσεις - ρεκόρ diesel τον Μάρτιο παρά τις κυρώσεις, εκτός δολαρίου το σύνολο των συναλλαγών

Διπλή επικράτηση της Ρωσίας στην αγορά ενέργειας: Πωλήσεις - ρεκόρ diesel τον Μάρτιο παρά τις κυρώσεις, εκτός δολαρίου το σύνολο των συναλλαγών
Oι εξαγωγές αργού πετρελαίου βράθηκαν και πάλι πάνω από τα προπολεμικά επίπεδα χάρη στην Κίνα και την Ινδία, και οι εξαγωγές diesel έφτασαν το ρεκόρ των 1,27 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler
Σχετικά Άρθρα
Οι ρωσικές εξαγωγές diesel σημείωσαν τον όγκο ρεκόρ τον Μάρτιο, παρά τους περισσότερους περιορισμούς στις εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων της Μόσχας, σύμφωνα με την εταιρεία της ανάλυσης της αγοράς εμπορευμάτων Kpler, σύμφωνα με δημοσίευμα του Insider το Σάββατο 22 Απριλίου 2023.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία δεσμεύει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό κρατών να πραγματοποιούν συναλλαγές για ενεργειακά προϊόντα σε τοπικά νομίσματα, με το ρούβλι και το γιουάν να κατέχουν μέχρι στιγμής τα πρωτεία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Novak.

Αποτυχία των κυρώσεων

Από τότε που ο Vladimir Putin ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και άλλα δυτικά κράτη έχουν επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στη Ρωσία.
Τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εισαγωγές επεξεργασμένων ρωσικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του diesel, μετά την απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών αργού πετρελαίου τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, οι όγκοι εξαγωγών αργού και ντίζελ της Ρωσίας παραμένουν αυξημένοι συνοδευόμενοι από σημαντικές εκπτώσεις.
Στην πραγματικότητα, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου είναι και πάλι πάνω από τα προπολεμικά επίπεδα χάρη στην Κίνα και την Ινδία, και οι ρωσικές εξαγωγές diesel έφτασαν το ρεκόρ των 1,27 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.
Ωστόσο, ενώ οι εξαγωγές αργού έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε έναν μικρό αριθμό μεγάλων αγοραστών, το αντίθετο συνέβη για τις ρωσικές εξαγωγές diesel, δήλωσε στο Insider ο επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου της Kpler, Matt Smith.
«Οι εμπορικές ροές [για το diesel] έχουν ξεπηδήσει σε πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής, ενώ άλλοι βασικοί εξαγωγείς όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έχουν εισαγάγει όλο και περισσότερο ρωσικό ντίζελ τους τελευταίους μήνες λόγω της συμφέρουσας τιμολόγησης», σημείωσε.
«Είναι ένα παιχνίδι με μουσικές καρέκλες»
Ο Smith σημείωσε ότι ορισμένα κράτη, όπως η Ινδία και η Κίνα, έχουν αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικών προμηθειών αποκλειστικά για να τα μεταπωλήσουν.
Συνολικά, το ρωσικό diesel εκτοπίζει τους παραδοσιακούς προμηθευτές καθώς αλλάζουν οι εμπορικές ροές για να αντισταθμίσουν την απώλεια των εξαγωγών στην ευρωπαϊκή αγορά, πρόσθεσε.
«Είναι ένα παιχνίδι με μουσικές καρέκλες και ένα παιχνίδι που έχουμε δει να παίζεται ήδη με άλλα ρωσικά προϊόντα, όπως το μαζούτ», επισήμανε ο αναλυτής.

H περίπτωση της Βραζιλίας

Η Βραζιλία, για παράδειγμα, δεν εισήγαγε ουσιαστικά ρωσικό diesel μέχρι το τέλος του 2022, με τις περισσότερες προμήθειες της να προέρχονται από τις ΗΠΑ και άλλους εξαγωγείς, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler που κοινοποιήθηκαν στο Insider.
Οι ΗΠΑ έστειλαν περίπου 150.000 βαρέλια ντίζελ την ημέρα στη Βραζιλία τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά αυτό μειώθηκε κατά περίπου 50% τον Απρίλιο.
Οι εισαγωγές diesel της Βραζιλίας από τη Ρωσία, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν σε σχεδόν 100.000 βαρέλια την ημέρα αυτό το μήνα - παρόλο που οι ΗΠΑ είναι πολύ πιο στενός εμπορικός εταίρος από τη Ρωσία - υποδηλώνοντας ότι η Βραζιλία είναι σε θέση να αποκτήσει φθηνότερα το εν λόγω προϊόν παρά τη μεγαλύτερη απόσταση.
Ο Smith είπε ότι η Kpler δεν γνωρίζει τις σχετικές τιμές, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι τα οι εκπτώσεις λειτουργούν θετικά  τόσο για τη Ρωσία όσο και για τη Βραζιλία.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι η Βραζιλία είναι ο προορισμός της τελευταίας ανάγκης όταν η Ρωσία δεν μπορεί να πουλήσει το diesel της σε κανέναν άλλο, οι όγκοι που παραδόθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες υποδηλώνουν κάτι πιο κανονικό, μία τάση, επισήμανε ε ο αναλυτής.
«Φαίνεται πραγματικά ότι το ρωσικό diesel εκτοπίζει στο μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ στη Βραζιλία».
Russia's Seaborne Oil Exports: Major Destinations | Barron's
Russian Seaborne Oil Exports | Barron's
Novak: Σε εθνικά νομίσματα οι συναλλαγές - Δολάριο και ευρώ θα εγκαταλειφθούν 


Η Ρωσία θα κάνει χρήση των εθνικών νομισμάτων σε εμπορικές συναλλαγές για ενεργειακούς πόρους.
Το γιουάν και το ρούβλι προηγούνται όσον αφορά το νόμισμα στο οποίο θα διεξάγονται οι συναλλαγές, στο μέλλον η χώρα μας σκοπεύει να εγκαταλείψει πλήρως το ευρώ και το δολάριο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Novak, σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS το Σάββατο 22 Απριλίου 2023.
«Η τάση έχει αλλάξει πολύ, με σημαντικά μικρότερη χρήση δολαρίων ή ευρώ στις συναλλαγές.
Δεδομένων των σημερινών προβλημάτων, με αυτά τα νομίσματα, στους διακανονισμούς μας κινούμαστε μόνο σε εθνικά νομίσματα, το γιουάν είναι σε ζήτηση εδώ, το ρούβλι είναι σε ζήτηση» είπε δήλωσε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1, σύμφωνα με ένα απόσπασμα που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram του δημοσιογράφου Pavel Zarubin.
Explainer: Why Russia remains India's top oil supplier for 2nd month in a  row - Times of India
Η τάση θα καταστεί κυρίαρχη

«Αυτή η τάση θα συνεχιστεί, οι εταίροι μας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ήδη πληρώνουν για φυσικό αέριο σε γιουάν, εν μέρει για το πετρέλαιο.
Πληρώνουν επίσης σε ρούβλια.
Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε αυτούς τους αμοιβαίους διακανονισμούς των συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα», πρόσθεσε ο Novak.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά ρωσικών ενεργειακών πόρων, γι' αυτό είναι σημαντικό να δημιουργηθούν μηχανισμοί για διακανονισμούς, οι οποίοι μπορούν να είναι μόνο σε εθνικά νομίσματα.
Νωρίτερα σε συνέντευξή του στο TASS, ο Novak επισήμανε ότι το μερίδιο των συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα θα διευρυνθεί στο μέλλον, οι συναλλαγές σε γιουάν, ινδικές ρουπίες, τουρκικές λίρες και ρωσικά ρούβλια αυξάνονται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιου είδους συναλλαγές έχουν γίνει ήδη σύνηθες φαινόμενο για την αγορά.
Weekly snapshot ‑ Russian fossil fuels 10 to 16 April 2023 – Centre for  Research on Energy and Clean Air
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης