Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιοι θα «στριμωχτούν» με τον e - katanalotis στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος

Ποιοι θα «στριμωχτούν» με τον e - katanalotis στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος
Τι δηλώνει ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος στο ΒΝ
Σχετικά Άρθρα
Η πλατφόρμα e- katanalotis. gov.gr αναμένεται να αλλάξει την εμπορική πολιτική των προμηθευτών ενέργειας στα τιμολόγια ρεύματος καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα αναδεικνύει τον πιο φθηνό πάροχο όμως έγινε με το καλάθι του νοικοκυριού.
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ Σωτήρης Αναγνωστόπουλος λέει στο BN ότι ο μηχανισμός του υπουργείου είναι έτοιμος να υποδεχτεί τις τιμές χρέωσης των τιμολογίων ρεύματος, σημειώνοντας ότι έχει ήδη ενημερωθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια τυπική εκκρεμότητα και από την Παρασκευή 21 Απριλίου η πλατφόρμα θα έχει τις τιμές των προμηθευτών για να συμπληρωθεί στη συνέχεια με την κρατική επιδότηση.
Οι προμηθευτές ενέργειας έχουν την υποχρέωση να αναρτούν τις τιμές χρέωσης των τιμολογίων του επόμενου μήνα στις 20 του προηγούμενου μήνα.
Ο χρόνος ανακοίνωσης είναι μέχρι τις 12 το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Από τον περασμένο Αύγουστο που τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος τρόπος τιμολόγησης μόνο για τον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ δημοσιοποίησε μετά τις 3 το μεσημέρι την τιμή ανά KWh.
Από το επόμενο μήνα η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να τις δημοσιοποιεί στις 12 τα μεσάνυχτα όπως ορίζει ο νόμος.
Οι υπόλοιποι προμηθευτές δεν προχωρούν στην ανάρτηση των τιμών των τιμολογίων αν δεν ανακοινώσει πρώτη η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα εμπορικά τμήματα των προμηθευτών έχουν τουλάχιστον δύο τιμές προς δημοσίευση. Τελικά δίνουν εκείνη την τιμή που είναι πιο ανταγωνιστική σε σχέση με αυτή της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ για τον Μάιο θα δώσει την ίδια τιμή του Απριλίου που ήταν τα 0,165 ευρώ ανά KWh, η οποία μετά την κρατική επιδότηση των 0,15 ευρώ ανά KWh έπεσε στα 0,15 ευρώ ανά KWh.
Στο ενδεχόμενο η ΔΕΗ να δώσει ως τιμή τα 0,15 ευρώ ανά KWh για το μήνα Μάιο δεν θα έχει ρόλο ύπαρξης η κρατική επιδότηση. Είναι προτιμότερο για όλους τους παρόχους να αφήσουν τις ίδιες τιμές έτσι ώστε η κρατική επιδότηση να διαμορφώσει τιμολόγια αντίστοιχα με αυτά του Απριλίου.
Όμως η παρουσία της πλατφόρμας e- katanalotis.gov,gr μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα από τον επόμενο μήνα.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή μετά την ανακοίνωση της κρατικής επιδότησης θα κάνει το επόμενο βήμα που θα είναι η ανακήρυξη του πιο φθηνού παρόχου. Είναι βέβαιο ότι οι προμηθευτές θα αντιδράσουν διότι μετά την κρατική επιδότηση εφαρμόζουν πολιτικές συνέπειας που επιβραβεύονται έως 20% με αποτέλεσμα η τιμή της KWh να διαμορφώνεται πιο χαμηλά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Γενική Γραμματεία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αντίστοιχα θέματα η οποία δεν αποκλείεται να θεωρήσει αρκετά χαμηλό το ποσοστό του 20%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης