Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην πρώτη 10αδα παγκοσμίως η Ελλάδα σε αγαθά με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα - Έρχονται πρόστιμα

Στην πρώτη 10αδα παγκοσμίως η Ελλάδα σε αγαθά με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα - Έρχονται πρόστιμα
Ο φόρος έχει ως στόχο να ασκήσει πίεση στις χώρες εκτός των συνόρων της ΕΕ να επιβάλουν μια τιμή στις εκπομπές CO2
Νέα νομοθεσία για τη σταδιακή επιβολή εισφοράς στις εισαγωγές προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα με βάση το CO2 που εκπέμπεται κατά την παραγωγή τους ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο νόμος αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και αναμένει την τελική έγκριση από τις χώρες της ΕΕ - η οποία αναμένεται εντός λίγων εβδομάδων.
Ο φόρος έχει ως στόχο να ασκήσει πίεση στις χώρες εκτός των συνόρων της ΕΕ να επιβάλουν μια τιμή στις εκπομπές CO2 - ενώ παράλληλα θα αντισταθμίσει τα οφέλη για τις βιομηχανίες της ΕΕ που μετεγκαθίστανται σε περιοχές με ασθενέστερη περιβαλλοντική νομοθεσία.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, "ο φόρος δίνει πίστωση στις χώρες που επιβάλλουν τιμή στον άνθρακα, επιτρέποντας στους εισαγωγείς αγαθών από τις χώρες αυτές να αφαιρούν τις πληρωμές που έχουν γίνει για τις υπερπόντιες εκπομπές από το ποσό που οφείλουν στα σύνορα της ΕΕ".
Αν λάβουμε υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού, η Κίνα εκπέμπει κατά κεφαλήν 2 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, η ΕΕ 1,5 φορά περισσότερο και οι Ηνωμένες Πολιτείες 3 φορές περισσότερο.
Η Ελλάδα είναι στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως.

Infographic: Imports Play a Major Role in EU Carbon Footprints | Statista
Αλλά αυτά τα στοιχεία δεν λαμβάνουν υπόψη τις εκπομπές που σχετίζονται με τα εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες, για τα οποία μεγάλο μέρος της παραγωγής (και του αποτυπώματος άνθρακα) βρίσκεται σε χώρες παραγωγής που εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα.
Αν συνυπολογιστεί ο αντίκτυπος των προϊόντων που χρησιμοποιούνται τοπικά αλλά κατασκευάζονται στο εξωτερικό, το κατά κεφαλήν αποτύπωμα άνθρακα στην ΕΕ είναι υψηλότερο από ό,τι στην Κίνα: 11 τόνοι ισοδύναμου CO2 ετησίως έναντι 8.
Το αντίστοιχο ποσοστό για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 21 τόνοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης