Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σήμα κινδύνου από τους αναλυτές για νέο ράλι στις τιμές του LNG

tags :
Σήμα κινδύνου από τους αναλυτές για νέο ράλι στις τιμές του LNG
Το κόστος των εισαγωγών LNG υπερτριπλασιάστηκε το 2022, φθάνοντας περίπου στα 190 δισ. δολάρια
Ισχυρό ρίσκο από την απουσία μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας LNG στις αγορές της Ευρώπης διαβλέπουν οι αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι οι spot αγορές φυσικού αερίου ενέχουν κίνδυνους για την εκδήλωση ενός νέου ράλι τιμών.  

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ΤΤF, εξακολουθούν να κινούνται στην περιορισμένη κλίμακα των 40-45 ευρώ/MWh, οι ανησυχίες για την μελλοντική πορεία τους δεν έχουν εκλείψει.

Αναλυτές εκτιμούν πως η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί μπροστά σε ένα ράλι τιμών φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα, καθώς δεν έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο όσον αφορά στη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), συνεχίζοντας να προτιμά τις σποτ αγορές. Όμως μία αναζωπύρωσης της κινεζικής ζήτησης θα μπορούσε να περιορίσει απότομα την προσφορά LNG, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη το 2022 αύξησε τις εισαγωγές LNG κατά 61% σε σχέση με το 2021, εισάγοντας 121 εκατομμύρια τόνους καυσίμου, προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση των ροών ρωσικού αερίου. Το κόστος όμως ήταν μεγάλο αφού η Ευρώπη αγόρασε αέριο κυρίως στην αγορά spot, όπου οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που διαπραγματεύονται μέσω των μακροπρόθεσμων συμφωνιών, τις οποίες χρησιμοποιούν έμπειροι αγοραστές όπως η Κίνα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης