Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κερδοσκοπία στα καύσιμα ενόψει Πάσχα - Στα 85 δολάρια το βαρέλι πληρώνουμε βενζίνη σαν να ήταν πάνω από 90 δολάρια

Κερδοσκοπία στα καύσιμα ενόψει Πάσχα - Στα 85 δολάρια το βαρέλι πληρώνουμε βενζίνη σαν να ήταν πάνω από 90 δολάρια
Το πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται στο 1,68 ευρώ ανά λίτρο…
Σχετικά Άρθρα
Ράλι κερδοσκοπίας στην αγορά καυσίμων απεργάζονται οι συμμετέχοντες με τον ένα κρίκο της αλυσίδας να τα ρίχνει στον προηγούμενο ή στον επόμενο.
Ενόψει της εξόδου των πολιτών από τον Κλεινόν Άστυ οι αντλίες των πρατηρίων ωθούν την τιμή της αμόλυβδη βενζίνη 95 προς τα 2 ευρώ το λίτρο ( από 1,91 ευρώ τα Μ. Δευτέρα) και η τιμή της αμόλυβδης των 100 οκτανίων να ξεπερνά τα 2 ευρώ και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 2,10 ευρώ ανά λίτρο στις 9 Απριλίου σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών. Το πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται στο 1,68 ευρώ ανά λίτρο.
Οι τιμές …τρέχουν πιο πολύ ενώ οι συντελεστές που το διαμορφώνουν δεν τις δικαιολογούν.
Χθες η τιμή του Brent στη διεθνή αγορά ήταν στα 84,6 δολάρια το βαρέλι. Από τις 17 μέχρι τα τέλη Μαρτίου η τιμή του ήταν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Χθες η τιμή του Crude Oil ήταν στα 80 δολάρια το βαρέλι Από τις 17 μέχρι τα τέλη Μαρτίου κινήθηκε ανοδικά από τα 66 δολάρια προς την περιοχή που είναι σήμερα.

Οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης;

Οι κρίκοι της αλυσίδας στην αγορά των καυσίμων προσδοκούν ότι με τη μεγάλη έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα η τιμή της αμόλυβδης να γράφει άνω του 1,95 ευρώ ανά λίτρο τη Μεγάλη Τετάρτη.
Η αγορά των καυσίμων φτιάχνει αντίστοιχες τιμές ανόδου με αυτές του Μαΐου του 2022 που για περισσότερους από δύο μήνες οδήγησε τη βενζίνη της αμόλυβδης μια ανάσα από τα 2, 5 ευρώ.
Σήμερα η τιμή της αμόλυβδης στις αντλίες αναρριχάται πιο ψηλά παρότι η τιμή του πετρελαίου είναι 23% πιο χαμηλά από τα 110 δολάρια το βαρέλι του περασμένου Μαΐου του 2022. Την ίδια περίοδο στην αγορά του πετρελαίου γίνονταν με την ισοτιμία του ευρώ /δολαρίου ένα προς ένα όταν σήμερα η ισοτιμία ευρώ /δολαρίου είναι στο 1,08. Δηλαδή οι συντελεστές για το φετινό ράλι των καυσίμων δεν δικαιολογούνται
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλότερη κατά 12% σε σχέση με την τιμή της βενζίνης αφού διαμορφώνεται στο 1,68 ευρώ το λίτρο από της βενζίνης.

Το πετρέλαιο κίνησης δεν ακολουθεί το ράλι της βενζίνης

Η πορεία της τιμής του πετρελαίου κίνησης στις αντλίες συνδέεται περισσότερο από το γεγονός ότι επηρεάζει τους επαγγελματίες οι οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν στο δρόμο διεκδικώντας μέτρα οικονομικής ενίσχυσης. Έτσι οι συντελεστές της αλυσίδας καυσίμων κρατούν σε απόσταση τους επαγγελματίες αφού τα οικονομικά οφέλη τα διεκδικούν από τα νοικοκυριά τα οποία δεν εκδηλώνουν δυναμική αντίδραση για την άνοδο της τιμής της βενζίνης.
Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς η τρέχουσα τιμή της βενζίνης αντιστοιχεί σε διεθνείς τιμές του πετρελαίου άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι με την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Η αγορά των διυλιστηρίων λέει ότι η τιμή της βενζίνης μόνο με το φόρο των 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σηματοδοτεί αρχική τιμή 0,70 λεπτά του ευρώ μετά το κόστος της πρώτης και τα περιθώρια κέρδους της διύλισης η τιμή μαζί με το ΦΠΑ αγγίζει το 1,4 ευρώ ανά λίτρο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης