Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μεγάλο ενεργειακό deal Σαουδικής Αραβίας - Κίνας - Στην Aramco το 10% κινεζικού πετρελαϊκού ομίλου

Μεγάλο ενεργειακό deal Σαουδικής Αραβίας - Κίνας - Στην Aramco το 10% κινεζικού πετρελαϊκού ομίλου
Κίνα και Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον κρίσιμο κλάδο της ενέργειας, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στη Δύση
Σχετικά Άρθρα
Η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο 10% σε ένα γιγαντιαίο πετρελαϊκό συγκρότημα στην Κίνα έναντι 24,6 δισεκατομμυρίων γουάν (3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων), σε μια συμφωνία που θα επεκτείνει σημαντικά την παρουσία της στη διύλιση στην Κίνα.
Κίνα και Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον κρίσιμο κλάδο της ενέργειας, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στη Δύση, στη σκιά του «μετώπου» Κίνας - Ρωσίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μέσω της στρατηγικής συμφωνίας, η Aramco θα προμήθευε 480.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) αραβικού αργού πετρελαίου στη θυγατρική της Rongsheng, Zhejiang Petroleum and Chemical Co. (ZPC), στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας.

Η Rongsheng κατέχει 51% μετοχικό μερίδιο στη ZPC, η οποία με τη σειρά της κατέχει και διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο συγκρότημα διύλισης και χημικών στην Κίνα με ικανότητα επεξεργασίας 800.000 bpd αργού πετρελαίου και παραγωγής 4,2 εκατομμυρίων μετρικών τόνων αιθυλενίου ετησίως.

Μεγάλο project στη βορειοανατολική Κίνα

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την γνωστοποίηση στις 26 Μαρτίου ότι η κοινοπραξία Huajin Aramco Petrochemical Company (HAPCO), σχεδίαζε να ξεκινήσει την κατασκευή ενός μεγάλου ολοκληρωμένου συγκροτήματος διυλιστηρίων και πετροχημικών στη βορειοανατολική Κίνα το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Η Aramco, η οποία έχει ποσοστό το 30% θα προμηθεύει έως και 210.000 bpd πρώτης ύλης αργού πετρελαίου στο συγκρότημα.
Το έργο στην πόλη Panjin της επαρχίας Λιαονίνγκ θα είναι η δεύτερη μεγάλη επένδυση διύλισης-πετροχημικών της Aramco στην Κίνα και ακολουθεί τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο που ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.
Η κοινοπραξία Huajin Aramco Petrochemical Company (HAPCO) θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει το συγκρότημα που θα στεγάσει ένα διυλιστήριο πετρελαίου 300.000 βαρελιών ημερησίως (bpd) και ένα cracker με ετήσια παραγωγική ικανότητα 1,65 εκατομμυρίων τόνων αιθυλενίου και 2 εκατομμυρίων τόνων παραξυλενίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κρατική Aramco.
Το έργο αναμένεται να κοστίσει 83,7 δισεκατομμύρια γιουάν (12,2 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε ο εταίρος Panjin Xicheng Industrial Group σε δήλωσή του στο WeChat την Κυριακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης