Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σοκάρει επιστήμονας (CERN): Καταστροφική η αιολική επένδυση, σίγουρη αποτυχία, με άχρηστη, κοστοβόρα, περιβαλλοντικά επιζήμια υποδομή

Σοκάρει επιστήμονας (CERN): Καταστροφική η αιολική επένδυση, σίγουρη αποτυχία, με άχρηστη, κοστοβόρα, περιβαλλοντικά επιζήμια υποδομή
«Η αιολική ενέργεια αποτυγχάνει σε κάθε περίπτωση», λέει, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις αγνοούν «συντριπτικά στοιχεία» για την ανεπάρκεια της αιολικής ενέργειας, «και καταφεύγουν σε σκοτεινές και όχι αιτιολογημένες αναλύσεις»
Ο φυσικο-μαθηματικός ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ερευνητής στο CERN και συνεργάτης του κολεγίου Keble, Wade Allison σε σύντομη και περιεκτική έκθεσή του αναφορικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει γιατί το εγχείρημα της αιολικής επένδυσης θα αποτύχει εν συνόλω, ενώ θα έχει καταστρέψει οικονομίες κοινωνίες και περιβάλλοντα.
«Η αιολική ενέργεια αποτυγχάνει σε κάθε περίπτωση», λέει, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις αγνοούν «συντριπτικά στοιχεία» για την ανεπάρκεια της αιολικής ενέργειας, «και καταφεύγουν σε σκοτεινές και όχι αιτιολογημένες αναλύσεις».
Η έκθεση με τις προειδοποιήσεις του καθηγητή Allison δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Πολιτικής Υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σημειώνει ότι η ενέργεια που παρέχει ο Ήλιος είναι «εξαιρετικά αδύναμη», και γι' αυτό δεν μποιρεί να παράσχει την ενέργεια για να διατηρήσει ακόμη και για ένα μικρό τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού ένα αποδεκτό βιοτικό επίπεδο.
Μια παρόμοια άποψη αναφέρθηκε πρόσφατα με πιο δραματικό τρόπο από τον πυρηνικό φυσικό Δρ. Wallace Manheimer.

Κοστοβόρα υποδομή, θα αποδειχθεί άχρηστη και περιβαλλοντικά επιζήμια
 
Υποστήριξε ότι η υποδομή γύρω από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια όχι μόνο θα αποτύχει, «αλλά θα κοστίσει τρισεκατομμύρια, θα σκουπίσει μεγάλα τμήματα του περιβάλλοντος και θα είναι εντελώς περιττή».
Στην εργασία του, ο Allison επικεντρώνεται στην επεξεργασία των αριθμών που κρύβονται πίσω από τις φυσικές διακυμάνσεις του ανέμου.
Η πλήρης επεξεργασία δεν είναι περίπλοκη και μπορεί να αξιολογηθεί από τον παραπάνω σύνδεσμο.
Δείχνει ότι με ταχύτητα ανέμου 20 μίλια/ώρα, η ισχύς που παράγεται από μια ανεμογεννήτρια είναι 600 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο σε πλήρη απόδοση.
Για να παραδοθεί η ίδια ισχύς με το πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley Point C – 3.200 εκατομμύρια Watt – θα απαιτούσε 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας σάρωσης τουρμπίνας.
Σημειώνεται ότι αυτό θα πρέπει να είναι εντελώς απαράδεκτο για όσους ενδιαφέρονται για τα πουλιά και το περιβάλλον.
Βέβαια, αυτή η ανησυχία δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη μέχρι σήμερα, αφού εκατομμύρια νυχτερίδες και πτηνά υπολογίζεται ότι σφάζονται από ανεμογεννήτριες στην ξηρά κάθε χρόνο.
Εν τω μεταξύ, στις ακτές της Μασαχουσέτης, πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες σε ένα γιγάντιο αιολικό πάρκο, με άδειες παρενόχλησης και πιθανότατα τραυματισμού σχεδόν του 1/10 του πληθυσμού της σπάνιας φάλαινας του Βορειοατλαντικού Δεξιά.

Όταν οι διακυμάνσεις στην ταχύτητα του ανέμου λαμβάνονται υπόψη στον τύπο του Allison, η απόδοση του ανέμου γίνεται πολύ χειρότερη.

Εάν η ταχύτητα του ανέμου πέσει στο μισό, η διαθέσιμη ισχύς μειώνεται κατά οκτώ.
Σχεδόν χειρότερα, σημειώνει, εάν η ταχύτητα του ανέμου διπλασιαστεί, η ισχύς που παρέχεται αυξάνεται οκτώ φορές και η τουρμπίνα πρέπει να απενεργοποιηθεί για τη δική της προστασία.
000_6.jpg
Η επίδραση των ενισχυμένων διακυμάνσεων είναι δραματική, όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα.
Η εγκατεστημένη ονομαστική παραγωγική ισχύς στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, όπως φαίνεται από την καφέ διακεκομμένη γραμμή, ήταν 236 GW, αλλά η υψηλότερη ημερήσια παραγωγή ήταν μόνο 103 GW στις 26 Μαρτίου.
Η αναξιοπιστία φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στο δεύτερο γράφημα που απεικονίζει τον άνεμο που δημιουργήθηκε στις υπεράκτιες περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
0001_1.JPG
Για οκτώ ημέρες στο τέλος του μήνα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε, πιθανώς, λέει ο Allison, επειδή η ταχύτητα του ανέμου μειώθηκε στο μισό.
Η ημερήσια απώλεια 8,8 GW κατά την περίοδο σημειώθηκε ότι ήταν 1.000 φορές η χωρητικότητα της μεγαλύτερης μπαταρίας αποθήκευσης δικτύου στον κόσμο στο Moss Landings στην Καλιφόρνια.
Όταν πρόκειται για τις τεράστιες μπαταρίες που απαιτούνται για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ο Allison σημειώνει τα προβλήματα με την ασφάλεια, καθώς και τις ελλείψεις ορυκτών.

Οι μπαταρίες δεν θα καλύψουν ποτέ την αποτυχία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ακόμη και για μια εβδομάδα, και επισημαίνει ότι μπορούν να αποτύχουν για πολύ περισσότερο

Άλλοι πρόσφατα εξέτασαν λεπτομερέστερα το κόστος αποθήκευσης της μπαταρίας.
Ο Αμερικανός δικηγόρος και μαθηματικός Francis Menton, ο οποίος διευθύνει την τοποθεσία Manhattan Contrarian, εξέτασε τις πρόσφατες επίσημες αναφορές κόστους και διαπίστωσε ότι «ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες υποθέσεις» το κόστος θα μπορούσε να είναι τόσο υψηλό όσο το ΑΕΠ μιας χώρας.
Με λιγότερο αισιόδοξες υποθέσεις, το κόστος κεφαλαίου από μόνο του θα μπορούσε να είναι 15 φορές το ετήσιο ΑΕΠ.
Πέρυσι, ο αναπληρωτής καθηγητής Simon Michaux προειδοποίησε τη φινλανδική κυβέρνηση ότι δεν υπήρχαν αρκετά ορυκτά στον κόσμο για να προμηθεύσουν όλες τις μπαταρίες που απαιτούνται για το Net Zero.
Ο Michaux παρατήρησε ότι το έργο Net Zero μπορεί να μην προχωρήσει πλήρως «όπως είχε προγραμματιστεί».
Εν τω μεταξύ, ο Menton κατέληξε, στην άποψη ότι κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν αδικαιολόγητα φιλανθρωπικό: «Είναι δύσκολο να αποφευχθεί το συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που σχεδιάζουν τη μετάβαση στο Net Zero δεν έχουν ιδέα τι κάνουν».
Ο καθηγητής Allison έχει κάνει τα ποσά του με βάση τη βασική φυσική και τις ελεύθερα διαθέσιμες πληροφορίες.
«Όπως και αν το δει κανείς, η αιολική ενέργεια είναι ανεπαρκής.
Είναι διακοπτόμενη και αναξιόπιστη, εκτεθειμένη και ευάλωτη, αδύναμη και με μικρή διάρκεια ζωής», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης