Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μπορεί να υλοποιηθεί το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ; - Με συγκυβέρνηση, εκτόξευση επιτοκίων… οι κίνδυνοι αυξάνονται

Μπορεί να υλοποιηθεί το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ; - Με συγκυβέρνηση, εκτόξευση επιτοκίων… οι κίνδυνοι αυξάνονται
Η μετοχή διαπραγματεύεται την τρέχουσα περίοδο στα 7,80 ευρώ ή συνολική κεφαλαιοποίηση 2,98 δισεκ. ευρώ και πλέον θα δώσει μάχη για να κρατήσει τα 7 ευρώ…
Μπορεί να υλοποιηθεί το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ;
Με συγκυβέρνηση, εκτόξευση επιτοκίων… οι κίνδυνοι για το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ αυξάνονται…
Ως προς την μετοχή της ΔΕΗ έγκαιρα είχαμε προβλέψει ότι η αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ ήταν εξωπραγματική…
Όταν έφθασε στα 10,50 ευρώ προβλέψαμε – και δικαιωθήκαμε – ότι θα υποχωρήσει στα 4,80 ευρώ… έφθασε στα 4,76 ευρώ στις 11 Ιουλίου του 2022.
Η μετοχή διαπραγματεύεται την τρέχουσα περίοδο στα 7,80 ευρώ ή συνολική κεφαλαιοποίηση 2,98 δισεκ. ευρώ και πλέον θα δώσει μάχη για να κρατήσει τα 7 ευρώ…

Αναλύοντας την πραγματικότητα…

1) Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει εκπονήσει ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο που δεν αφορά μόνο την εξαγορά στην Ρουμανία αλλά και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο επενδύσεων και ανάπτυξης.
Όμως ο σχεδιασμός της ΔΕΗ στηρίζεται στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει ως έχει…
Με δεδομένο ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ… έχει εγκαταλειφθεί ως πιθανό σενάριο μια συγκυβέρνηση δεν διασφαλίζει το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ… αφού όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν η ΔΕΗ ως δημόσιο πυλώνα στην ενέργεια…
Αυτό σημαίνει ότι βάρη… της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδος θα περάσουν στην ΔΕΗ…οπότε η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ανεξάρτητα και αυτόνομα.... θα παραμείνει εταιρία όπου συνεχίζεται ο κρατικός παρεμβατισμός. 

2)Η συγκυρία είναι άκρως απαγορευτική για δανεισμό.
Η ΔΕΗ θέλει να δανειστεί 700 με 800 εκατ αλλά τα επιτόκια στο 8% με 9% είναι απαγορευτικά.
Δεν μπορεί μια εταιρία να δανείζεται στο 8% με 9% για να χρηματοδοτήσει το deal στην Enel Ρουμανίας και αυτό να είναι βιώσιμο με όρους τελικών καθαρών κερδών.

3) Επίσης χρήζει προσοχής το deal της Maquarie με τον ΑΔΜΗΕ… θα ήταν χρήσιμο η ΔΕΗ να αποκαλύψει τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει απέναντι στο fund από την Αυστραλία.
Υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί ρήτρα αναστροφής της επένδυσης εάν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις;
Η διοίκηση της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να παράσχει ενημέρωση ώστε να μην υπάρχουν σκιές ειδικά αυτή την περίοδο όπου η ΔΕΗ προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι μια μεγάλη εταιρία και έχει θετικό πρόσημο στην εθνική οικονομία.

4) Στα 4 εκατ. ευρώ ετησίως θα είναι η επιβάρυνση από το πέναλτι στο ομόλογο SLB 775 εκατ., σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, η οποία ετεροχρονισμένα προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με την απόκλιση του στόχου των ομολόγων με ρήτρα αειφορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης