Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Saudi Aramco: Ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 161 δισ. δολ. για το 2022 (+46%) και αύξηση του μερίσματος

Saudi Aramco: Ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 161 δισ. δολ. για το 2022 (+46%) και αύξηση του μερίσματος
Η Aramco αύξησε το μέρισμά της - μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας - σε 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το τελευταίο τρίμηνο, αυξημένο κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο.
Σχετικά Άρθρα
Η Saudi Aramco αύξησε απροσδόκητα το ύψος του μερίσματος που θα διανείμει και δήλωσε ότι θα ενισχύσει τις δαπάνες της, καθώς επιδιώκει να αξιοποιήσει την τεράστια ρευστότητα που προέκυψε από την περσινή άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023.
Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο πραγματοποίησε καθαρά κέρδη 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο και αυξημένα κατά 46% από το 2021.
Οι επιδόσεις της ενισχύθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που αναστάτωσε τις αγορές πετρελαίου.
Η Aramco αύξησε το μέρισμά της - μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας - σε 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το τελευταίο τρίμηνο, αυξημένο κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο.

Ενίχυση κερδών στον πετρελαϊκό κλάδο

Οι ομοειδείς εταιρείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπως η Chevron και η Shell, ανακοίνωσαν επίσης εντυπωσιακά κέρδη και επιστρέφουν δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους μέσω μεγαλύτερων μερισμάτων και επαναγορών.
Η Aramco, μέχρι τώρα, έχει επικεντρωθεί στη χρήση των επιπλέον μετρητών της για την αύξηση της παραγωγής.
Οι τιμές του αργού έχουν μειωθεί από τα μέσα του 2022 και έχουν χάσει άλλο ένα 4% φέτος, με το Brent να διαπραγματεύεται τώρα κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει «γερακίσια» όσον αφορά τον πληθωρισμό και οι επενδυτές δεν αναμένουν πλέον ότι τα επιτόκια θα βρίσκονται σε σαφή καθοδική πορεία μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Η Aramco θα δημοσιεύσει οικονομικά της αποτελέσματα τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023
Η Saudi Basic Industries, μια εταιρεία χημικών που ελέγχεται από την Aramco, είδε τα έσοδά της να υποχωρούν στα τέλη του 2022, καθώς η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση επιβάρυνε την κατανάλωση των πάντων, από τα πλαστικά μέχρι τα οικοδομικά υλικά.

Η ζήτηση από την Κίνα και οι επενδύσεις 

Πολλοί traders εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το πετρέλαιο θα ανέβει αργότερα φέτος, ίσως και πάλι στα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η ζήτηση ενισχύεται στην Κίνα με την επαναλειτουργία της οικονομίας της.
Η Aramco επανέλαβε ότι υπάρχουν πολύ λίγες επενδύσεις παγκοσμίως στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και ότι μια σφιχτή αγορά θα μπορούσε να προκαλέσει άλμα των τιμών.
Η Σαουδική Αραβία έχει επικρίνει τις δυτικές κυβερνήσεις και τις ενεργειακές εταιρείες για την προσπάθεια πολύ γρήγορης μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.
Η Aramco, αντίθετα, δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την ημερήσια δυναμικότητά της σε πετρέλαιο σε 13 εκατομμύρια βαρέλια έως το 2027 από 12 εκατομμύρια βαρέλια, και την παραγωγή φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 50% αυτή τη δεκαετία.
Saudi Aramco Posts Blowout Annual Profit and Raises Dividend - BNN Bloomberg
Saudi Aramco Posts Blowout Annual Profit and Raises Dividend - Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης