Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κέρδη για την Goldman Sachs και τους πελάτες της από την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από την ΔΕΗ

Κέρδη για την Goldman Sachs και τους πελάτες της από την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από την ΔΕΗ
Η μετοχή της ΔΕΗ χθες προεξόφλησε την συμφωνία και επανήλθε κοντά στα 8 ευρώ με άνοδο 4,38 %
Σχετικά Άρθρα
Kέρδη για τους πελάτες της Goldman Sachs φέρνει η συμφωνία εξαγοράς των εταιρειών της Enel Ρουμανίας από την ΔΕΗ, ύψους 1,3 δισ. ευρώ (equity value), η οποία εκτός απροόπτου ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες.
Η μετοχή της ΔΕΗ στις 8 Μαρτίου 2023 προεξόφλησε την συμφωνία και επανήλθε κοντά στα 8 ευρώ με άνοδο 4,38%, παρά την επάνοδο της πολιτικής αβεβαιότητας την οποία αναμένουν για το επόμενο τρίμηνο.
H ομάδα της Goldman Sachs (Αθήνα – Μιλάνο), λειτουργεί ως σύμβουλος της ΔΕΗ για την συναλλαγή και συνέβαλε καθοριστικά ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί (Μάρτιος ).
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα στις 22 Φεβρουαρίου, ενημέρωσε το χρηματιστήριο ότι, κατέχει το 5,344% των μετοχών της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ολόκληρο το ποσοστό δηλαδή μετοχές, 5,10% καθώς και χρηματοπιστωτικά μέσα (0,164% δανεισμός και swaps) κατέληξαν σε πελάτες (funds) της αμερικανικής τράπεζας.
Η Goldman Sachs άλλωστε ήταν και η σύμβουλος της ΔΕΗ κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Όπως ήδη έχει αναφέρει το Bankingnews στις 7 Φεβρουαρίου, για την χρηματοδότηση της συναλλαγής, η ΔΕΗ θα λάβει κοινοπρακτικό δάνειο – γέφυρα , ύψους 800 εκατ. ευρώ από κοινοπραξία ελληνικών (Eurobank, ETE, Αlpha bank, Πειραιώς) και ξένων τραπεζών, ενώ θα χρησιμοποιήσει 500 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια.
Στην συνέχεια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε έκδοση ελληνικού εταιρικού ομολόγου για την αποπληρωμή του δανείου- γέφυρα.
Η συνολική αποτίμηση της εξαγοράς (enterprise value) ανέρχεται σε 1,9 δις. ευρώ καθώς η ΔΕΗ αναλαμβάνει δανεισμό 600 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε σημαντική μείωση του δανεισμού της (περί τα 500 εκατ. ευρώ ) και προετοιμάζεται για αναθεώρηση των μεγεθών της για το 2023.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι όροι της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας θα είναι ελκυστικοί τόσο σε επίπεδο λειτουργικών κερδών, όσο και σε επίπεδο της αξίας των ρυθμιστικών παγίων ( δίκτυο ) - σε σχέση με παρόμοιες συναλλαγές στην Ελλάδα. Με την απόκτηση της Enel Ρουμανίας στην προμήθεια ρεύματος η ΔΕΗ θα προσθέσει 3,1 εκατ. πελάτες φθάνοντας συνολικά τα 8 εκατ. πέλατες σε Ελλάδα και Ρουμανία, ενω αποκτά εγκατεστημένη ισχύ 543MW (498ΜW Αιολικά), δίκτυο διανομής ρεύματος 128.000 χλμ και δυο εμπορικές εταιρείες.

Οι υπόλοιποι μέτοχοι

Εκτός από τους πελάτες της Goldman Sachs και το ελληνικό δημόσιο (34%), οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στην ΔΕΗ είναι το αμερικανικό fund CVC με ποσοστό 10%, το Iταλικό fund Helicon investments με ποσοστό 6,4% και το Covalis Capital με 5,16%.
Τα δυο τελευταία, όπως και οι πελάτες της Goldman κατέχουν μετοχές και με την χρήση χρηματοπιστωτικών μέσων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης