Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μετεγκατάσταση οικισμών για κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Μετεγκατάσταση οικισμών για κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
Παράταση έως 31/3 για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών φυσικού αερίου
Νέες ρυθμίσεις προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίες επισπεύδουν τη μετεγκατάσταση οικισμών για την εκτέλεση μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων εθνικής σημασίας. Οι προτεινόμενες διατάξεις προστέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που από χθες συζητείται στις Επιτροπές της Βουλής στο οποίο έχουν συμπτυχτεί τρία σχέδια νόμου που είχαν τεθεί σε διαβούλευση το τελευταίο διάστημα. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί και ρύθμιση για την κάλυψη έκτακτων αναγκών ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο έως τα τέλη Μαρτίου του 2023.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις που προστέθηκαν μετά τη διαβούλευση, για την εκτέλεση έργων που αφορούν σε μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ισχύος άνω των 100 MW, η μετεγκατάσταση ή η μεταφορά του οικισμού σε νέα θέση, σύμφωνα με τον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, θα μπορεί να γίνεται σε δημόσια ή ιδιωτική έκταση ή σε ακίνητο του οικείου Δήμου ή της Περιφέρειας, ή της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Για τη νέα χωροθέτηση θα εκδίδεται προέγκριση από το αρμόδιο όργανο του ΥΠΕΝ. Η απόκτηση των απαιτούμενων εκτάσεων για τη μεταφορά ή μετεγκατάσταση του οικισμού, θα διενεργείται από το υπουργείο, ή από την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αναγκαστική απαλλοτρίωση, ή με απευθείας απόκτηση, ή με παραχώρηση και διάθεση των εκτάσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης