Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πληρώνοντας ακριβά το αμερικανικό LNG, η Ευρώπη ώθησε σε ιστορικό ρεκόρ τις εξαγωγές από το Freeport στο Τέξας

Πληρώνοντας ακριβά το αμερικανικό LNG, η Ευρώπη ώθησε σε ιστορικό ρεκόρ τις εξαγωγές από το Freeport στο Τέξας
Το «δώρο» της Ευρώπης...
Οι ΗΠΑ διανύουν.. χρυσές μέρες μετά την ευρωπαική ανοησία της απεξάρτησης απο τα ρωσικά ενεργειακά προϊοντα και την αγορά ακριβού αμερικάνικού LNG.
Συγκεκριμένα η εγκατάσταση παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Freeport στο Τέξας κατέγραψε αύξηση ρεκόρ εξερχόμενης ροής φυσικού αερίου την Παρασκευή 3/3, όπως ενεημέρωσε τους πελάτες της η ενεργειακή Criterion Research, με έδρα το Χιούστον. 
Οι εισροές σημείωσαν ημερήσιο ρεκόρ, καθώς η εξαγωγική εγκατάσταση επανεκκινεί μερικώς τη λειτουργία της.
Σύμφωνα με τα δεδομένα ροής της Criterion Research, οι εκροές στο Freeport LNG έχουν αυξηθεί σχεδόν σε 1,5 Bcf/d (κυβικά μέτρα ανάμέρα) από τις 3/3 το πρωί.
Η αύξηση των όγκων στο Freeport ώθησε την καθαρή ζήτηση αερίου τροφοδοσίας LNG στις ΗΠΑ πάνω από 14 Bcf/ημέρα, που είναι ένα νέο υψηλό όλων των εποχών.
Επί του παρόντος, η Criterion πιστεύει ότι ο τερματικός σταθμός θα μπορούσε να φτάσει τα 2 Bcf/d μέχρι το τέλος Μαρτίου, εφόσον επαναλειτουργήσει πλήρως αν και ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι το εργοστάσιο ενδέχεται να μην επαναλειτουργήσει πλήρως μέχρι τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου.
1_79.JPG
Η Criterion Research σημείωσε ότι η επιστροφή του Freeport είναι ένα «δώρο» καθώς η ζήτηση από την Ευρωπαϊκή ήπειρο η οποία διέκοψε τις προμήθειες από την Ρωσία, και οι συνακόλουθες ροές  των εξαγωγών, αναζωογονούν την NatGas.

Ενώ η αγορά φυσικού αερίου των ΗΠΑ ανησυχεί κυρίως για την υψηλή παραγωγή και τις επακόλουθες επιπτώσεις ενός ήπιου χειμώνα στην αποθήκευση, η επιστροφή του Freeport είναι ένα όφελος για την Ευρώπη καθώς πλησιάζει την περίοδο αναπλήρωσης αποθήκευσης τους επόμενους μήνες.
Τα προστιθέμενα 2 Bcf/d στις εξαγωγές από το Freeport θα συμβάλουν σημαντικά στην αντιστάθμιση των χαμένων ρωσικών όγκων.
2_61.JPG
Το Freeport αντιπροσωπεύει το 15% του συνόλου των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ.

Η προοπτική επιστροφής του Freeport οδήγησε την τιμή των TTF, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, χαμηλότερα τον τελευταίο μήνα.
Άλλες πιέσεις στις τιμές ήταν ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός και οι μεγάλες προμήθειες.
Και αντιστρόφως, οι τιμές NatGas των ΗΠΑ έχουν ανακάμψει κατά 37% από τότε που έπεσαν γύρω στα 2 $ τον περασμένο μήνα.
Η επιστροφή του Freeport LNG θα σήμαινε αυστηρότερες αγορές των ΗΠΑ καθώς οι εξαγωγές προς την Ευρώπη και ή την Ασία θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες και είναι εξαιρετικά νέα για τον εφοδιασμό της Ευρώπης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.
3_41.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης