Τελευταία Νέα
Ενέργεια

URDP: Η πλατφόρμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξαργυρώσει την ταχύτερη δίεισδυση σε ΑΠΕ

URDP: Η πλατφόρμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξαργυρώσει την ταχύτερη δίεισδυση σε ΑΠΕ
Δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης της στατιστικής αξίας των ΑΠΕ, χωρίς να απαιτείται φυσική μεταβίβαση συγκεκριμένης ποσότητας πράσινης ενέργειας από ένα κράτος μέλος σε άλλο
Το ζήτημα των «στατιστικών μεταβιβάσεων» μεταξύ των κρατών μελών καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας στην σχετική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με ειδική ρύθμιση που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των οδηγιών της ΕΕ 2018/2001 και 2019/944, το οποίο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικότερα, τροποποιεί την ελληνική νομοθεσία (το άρθρο 32Α του ν. 3468/2006) προκειμένου να ενσωματώσει το άρθρο 8 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001.

Τι είναι το «statistical transfer» πράσινης ενέργειας;

Η νομοθεσία της ΕΕ για τις ΑΠΕ καθορίζει μηχανισμούς συνεργασίας για τα κράτη μέλη, ένας εκ των οποίων είναι οι «στατιστικές μεταβιβάσεις» ποσοτήτων «πράσινης» ενέργειας. Το 2021 η Κομισιόν είχε πάρει την πρωτοβουλία δημιουργίας μιας πλατφόρμας για τη διευκόλυνση ανάπτυξης των ΑΠΕ, η οποία βοηθά τις χώρες της ΕΕ να προβαίνουν σε στατιστικές μεταβιβάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στα κράτη που υπολείπονται των δεσμευτικών εθνικών τους στόχων για το 2020 να «αγοράζουν» ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ σε χώρες που υπερβαίνουν τον στόχο τους.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης