Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακοί τίτλοι τέλους για την Ευρώπη – Η Gazprom νίκησε τους ανταγωνιστές της και στρέφεται με ορμή στην Ασία

Ενεργειακοί τίτλοι τέλους για την Ευρώπη –  Η Gazprom νίκησε τους ανταγωνιστές της και στρέφεται με ορμή στην Ασία
Νέα μεγάλα έργα για την κατασκευή μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου στο πολύ άμεσο μέλλον σχεδιάζει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός
Σχετικά Άρθρα
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός αφήνει πίσω του την Ευρώπη και να αναζητά νέες αγορές, τις οποίες και βρίσκει στην Ασία.
Η Gazprom ερευνά νέες αγορές και σκοπεύει να ξεκινήσει πρόσθετα έργα αγωγών φυσικού αερίου στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexey Miller σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1.
«Η διαφοροποίηση των διαδρομών είναι πάντα ωφέλιμη γιατί δεν μπορείς να βάλεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι.
Φυσικά, σκεφτόμαστε νέες αγορές, έχουμε πολλούς πόρους για πολλά χρόνια ακόμα.
Είναι προφανές ότι θα ξεκινήσουμε εκτελώντας νέα μεγάλα έργα για την κατασκευή μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου στο πολύ άμεσο μέλλον», υπογράμμισε ο Miller.

Ασία και νίκη στον ανταγωνισμό

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ασιατική αγορά είναι αυτή τη στιγμή η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο.
«Οι όγκοι κατανάλωσης αυξάνονται και βλέπουμε πολύ ελπιδοφόρες προοπτικές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε αυτή την αγορά», είπε ο Miller.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom σημείωσε πως η εταιρεία είναι πλέον ηγέτης στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και είναι μία ή δύο γενιές μπροστά από τους ανταγωνιστές της.

Διπλασιάστηκε η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 30 ετών, η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί και τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, θα προστεθεί τουλάχιστον άλλο ένα 20% ίσως και περισσότερο, έχει διαμηνύσει στο ίδιο μήκος κύματος ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ήμισυ αυτής της αύξησης θα πέσει στις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και φυσικά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της.
«Οι εξελίξεις το 2022 επιβεβαίωσαν γενικά την υψηλή σημασία των ορυκτών καυσίμων για την παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, σημειώνεται η αύξηση της ζήτησης για άνθρακα και προϊόντα πετρελαίου.
Ο στόχος απεξάρτησης από άνθρακα πέρασε στο παρασκήνιο στην πλειονότητα των χωρών.
Η ενεργειακή ασφάλεια και η προσβασιμότητα στους ενεργειακούς πόρους έχει γίνει ξανά προτεραιότητα.
Ταυτόχρονα, οι άνευ προηγουμένου πράξεις δολιοφθοράς στους υπεράκτιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση στην αγορά ενέργειας», εκτιμά συνολικά η ρωσική εταιρεία.
asia.JPG

Ανισορροπία

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εμπορευμάτων που συνοδεύονται από φαινόμενα κρίσης είναι το κύριο αποτέλεσμα φέτος, ανέφερε η εταιρεία φυσικού αερίου.
«Η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου εντάθηκε το 2022 ως συνέπεια πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν σε ορισμένες χώρες, με στόχο την εγκατάλειψη της εισαγωγής ρωσικού αερίου.
Η ανακατανομή των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου και η ανακατεύθυνσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά από άλλες περιοχές συνέβησαν εν μέσω της αύξησης στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, ένα σημαντικό μέρος της σταδιακής αύξησης των προμηθειών LNG στην Ευρώπη υποστηρίχθηκε λόγω της ανακατεύθυνσης των παρτίδων και όχι μέσω της αύξησης της παραγωγής του.
Αυτό οδήγησε στην πραγματικότητα σε έλλειψη ενέργειας σε άλλες χώρες», σημείωσε η εταιρεία.

Tο κινεζικό ρεκόρ

Η Gazprom κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ ως προς την ημερήσια εξαγωγή φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia τον Δεκέμβριο 2022
«Στις 9 Δεκεμβρίου, η Gazprom σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ για την ημερήσια προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia.
Οι ημερήσιες συμβατικές υποχρεώσεις της Gazprom που ορίζονται από τη συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου ξεπεράστηκαν κατά 16,4%», ανέφερε η δήλωση της εταιρείας.
Η Gazprom ικανοποίησε εξάλλου τα αιτήματα της Κίνας για αύξηση της ημερήσιας παροχής φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγουμένως εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης