Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Νέες αναταράξεις στην προσφορά - Ανοδική ώθηση (+2,6%) στις τιμές μετά την περικοπή της παραγωγής από τη Ρωσία

Πετρέλαιο: Νέες αναταράξεις στην προσφορά  - Ανοδική ώθηση (+2,6%) στις τιμές μετά την περικοπή της παραγωγής από τη Ρωσία
«Η Ρωσία θεωρεί πως ο μηχανισμός επιβολής πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή αποτελεί αθέμιτη παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και επέκταση της καταστρεπτικής ενεργειακής πολιτικής που έχει υιοθετήσει συλλήβδην η Δύση», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Alexander Novak
Σε ανοδική κίνηση (+2,6%) οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου, τόσο του Brent όσο και του αμερικανικού αργού, η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι περικόπτει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον επόμενο μήνα, ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης.
Πρόκειται για την υλοποίηση απειλής που επανειλημμένως είχε εξαπολύσει το Κρεμλίνο από τη στιγμή που οι χώρες του G7 και της Ε.Ε. άρχισαν να εξετάζουν την ιδέα να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

Παρέμβαση στην αγορά

«Η Ρωσία θεωρεί πως ο μηχανισμός επιβολής πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή αποτελεί αθέμιτη παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και επέκταση της καταστρεπτικής ενεργειακής πολιτικής που έχει υιοθετήσει συλλήβδην η Δύση», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Alexander Novak, ανακοινώνοντας την απόφαση του Κρεμλίνου.
Προσέθεσε μάλιστα πως με τη μείωση αυτή «θα αποκατασταθούν οι σχέσεις στην παγκόσμια αγορά».
Ο όγκος των 500.000 βαρελιών την ημέρα αντιστοιχεί στο 5% της παραγωγής ρωσικού πετρελαίου, με τα στοιχεία του Ιανουαρίου.

Οι κραδασμοί

Η κίνηση προκαλεί τώρα νέους κραδασμούς στην παγκόσμια αγορά, που έως τώρα είχε απορροφήσει τόσο την επιβολή του πλαφόν όσο και την απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης. Ανακοινώνεται, άλλωστε, ενώ η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να εκτοξεύσει την παγκόσμια ζήτηση για μαύρο χρυσό και έναν μήνα μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι η παγκόσμια ζήτηση πρόκειται να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον κατά 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας στο ιστορικό ρεκόρ των 101,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Ετσι το brent αναρριχήθηκε χθες στα 86 δολ. το βαρέλι και το αργό δυτικού Τέξας σχεδόν στα 80 δολ. το βαρέλι.
Εχει προηγηθεί η απόφαση που έλαβε τον Οκτώβριο ο OPEC+ για μείωση της παραγωγής του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του Reuters, το Κρεμλίνο έλαβε την απόφαση αυτή χωρίς πρότερη διαβούλευση με το διεθνές καρτέλ πετρελαίου, του οποίου de facto ηγετική δύναμη είναι η Σαουδική Αραβία.
Και όπως επισημαίνει ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS Group, βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να καλύψει το κενό από τη μείωση της παραγωγής ρωσικού πετρελαίου.
Σημειωτέον ότι ήδη πολλοί αναλυτές προβλέπουν πως οι τιμές του πετρελαίου θα επανέλθουν σε επίπεδα τουλάχιστον γύρω στα 100 δολ. το βαρέλι, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης.
Μέχρι στιγμής, βέβαια, έχουν αυξήσει την παραγωγή τους χώρες όπως η Νορβηγία, που τείνει σχεδόν να αντικαταστήσει τη Ρωσία ως προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Reliance, BPCL Among Buyers Using UAE Currency For Russian Oil
Το πετρέλαιο Ουραλίων

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο Ουραλίων, ο κύριος όγκος πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία κυμαινόταν χθες στα 28 δολ. το βαρέλι, καθώς η Μόσχα έχει αναγκαστεί να στραφεί στις ασιατικές αγορές και κατά κύριο λόγο στην Κινά και την Ινδία, στις οποίες εξάγει τους υδρογονάνθρακές της παραχωρώντας μεγάλες εκπτώσεις.
Οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτοξευθεί στα 139 δολ. το βαρέλι αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν έναν χρόνο.
Στη συνέχεια, όμως, υποχώρησαν σε επίπεδα γύρω στα 80 δολ. το βαρέλι, εν μέρει εξαιτίας των μέτρων της Δύσης όπως το πλαφόν στα 60 δολ. το βαρέλι.
Όπως όλα δείχνουν, πάντως, το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου δεν είχε την αποτελεσματικότητα που ήλπιζαν οι χώρες της Δύσης όταν το αποφάσισαν από κοινού.
The $1 Billion-a-Month Spread to Deliver Russian Oil to India
Oil's new map: How India turns Russia crude into the West's fuel | The Edge  Markets
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης