Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στον αέρα το έργο οπτικής ίνας στην επαρχία - ΤΕΡΝΑ και Grid Telekom δεν προσέρχονται να υπογράψουν τη σύμβαση

Στον αέρα το έργο οπτικής ίνας στην επαρχία - ΤΕΡΝΑ και Grid Telekom δεν προσέρχονται να υπογράψουν τη σύμβαση
Πέρυσι το Μάρτιο η «Τέρνα Ενεργειακή» με την Grid Telekom ανακηρύχθηκαν ανάδοχοι για την εγκατάσταση οπτικής ίνας σε περισσότερες από 30 πόλεις στην επαρχία
«Κόλλησε» το έργο το ανάπτυξης Υποδομών Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας, γνωστό ως UltraFast BroadBand (UFBB) εξαιτίας του ομίλου Περιστέρη.
Ο ανάδοχος του έργου Τέρνα Ενεργειακή σε συνεργασία με την Grid Telekom που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ, δεν έχουν προσέλθει για να υπογράψουν τη σύμβαση αναδοχής με αποτέλεσμα το έργο που έχει αναλάβει να καθυστερεί αδικαιολόγητα.
Πέρυσι το Μάρτιο η «Τέρνα Ενεργειακή» με την Grid Telekom ανακηρύχθηκαν ανάδοχοι για την εγκατάσταση οπτικής ίνας σε περισσότερες από 30 πόλεις στην επαρχία. Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ το οποίο υλοποιείται από κοινού από το κράτος σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ο κύκλος της σχετικής πρόσκλησης όπως και η ανάδειξη των αναδόχων είχε λήξει από τον Μάρτιο του 2022. Προέκυψαν δύο ανάδοχοι ο ένας ήταν ο ΟΤΕ και ο άλλος η «Τέρνα Ενεργειακή» με την Grid Telekom.
Ο πρώτος ανάδοχος προσήλθε και υπέγραψε τη σύμβαση για να περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η διαδικασία ονομάζεται προσυμβατικός έλεγχος. Ο ΟΤΕ ως ανάδοχος μέρους του έργου ΣΔΙΤ είναι θέμα χρόνου να πέσουν οι τελικές υπογραφές για την εκκίνηση του έργου.
Αντίθετα η «Τέρνα Ενεργειακή» που έχει οριστεί ως επικεφαλής της κοινοπραξίας δεν προσέρχεται να μονογράψει τη σύμβαση για να ακολουθήσει τα βήματα του αναδόχου του ΟΤΕ.
Ο όμιλος Περιστέρη ζητά δίμηνες αναβολές οι οποίες του δίνονται και με τη λήξη του χρόνου της αναβολής καταθέτει νέο αίτημα για δίμηνη αναβολή. Μέχρι σήμερα έχει ζητήσει και έχει λάβει έξι δίμηνες αναβολές.
Δηλαδή πέρασε ένας χρόνος και ακόμη δεν γνωρίζουν οι αρμόδιοι αν θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Να σημειωθεί ότι και οι δύο ανάδοχοι θα βάλουν λεφτά από τη δική τους τσέπη αλλά θα έχουν έσοδα για τα επόμενα 25 χρόνια.
Το κράτος βάζει 300 εκατ. ευρώ και η συνολική αξία του ΣΔΙΤ ανέρχεται στα 700 εκατ ευρώ χωρίς το ΦΠΑ.
Στο κάθε ανάδοχο αναλογούν περίπου 200 εκατ ευρώ αλλά θα παίρνουν τα έσοδα για τα επόμενα 25 χρόνια. Όπως όλα δείχνουν η «ΤΕΡΝΑ» διστάζει να κάνει το επόμενο βήμα ή το σκέφτεται αλλά το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν ασκείται πίεση στη διοίκηση της εταιρείας να αποφασίσει τελικά τι θα κάνει. Στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει θα χάσει την εγγυητική επιστολή που είχε καταθέσει η οποία ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ.

Οι περιοχές που ανέλαβαν ο ΟΤΕ και η Τέρνα Ενεργειακή:

Lot 1 (προσωρινός ανάδοχος ΟΤΕ): Περίπου 124.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).

Lot 2 (προσωρινός ανάδοχος ΤΕΡΝΑ - GRID): Περίπου 137.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας).

Lot 3 (προσωρινός ανάδοχος ΟΤΕ)
: Περίπου 122.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων).

Lot 4 (προσωρινός ανάδοχος ΤΕΡΝΑ - GRID): Περίπου 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου).

Lot 5 (προσωρινός ανάδοχος ΤΕΡΝΑ - GRID): Περίπου 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας).

Lot 6 (προσωρινός ανάδοχος ΤΕΡΝΑ - GRID): Περίπου 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

Lot 7 (προσωρινός ανάδοχος ΟΤΕ): Περίπου 101.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnew.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης