Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ενεργειακή κρίση σκότωσε το παραμύθι των Πρασίνων – Μαζικά οι Γερμανοί στρέφονται σε άνθρακα και πυρηνική ενέργεια

Η ενεργειακή κρίση σκότωσε το παραμύθι των Πρασίνων – Μαζικά οι Γερμανοί  στρέφονται σε άνθρακα και πυρηνική ενέργεια
Το 80% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της παράτασης της διάρκειας ζωής των υπαρχόντων πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας ενώ η χώρα επιστρέφει στον άνθρακα
Σχετικά Άρθρα
Σε μία απροσδόκητη αλλαγή στάσης οι Γερμανοί τάσσονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, επηρεασμένοι και από την ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη.
Το Γερμανικό Πράσινο Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες υποστήριζαν εδώ και καιρό την απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια.
Η πυρηνική ενέργεια θεωρούνταν προτιμότερη πηγή ενέργειας από την επιστροφή στην καύση άνθρακα.
Για δεκαετίες, η Γερμανία διατηρεί μια σχέση αγάπης-μίσους με την πυρηνική ενέργεια.
Επί του παρόντος, η χώρα διαθέτει τρεις υπάρχοντες πυρηνικούς αντιδραστήρες που παράγουν περίπου το 6% της ηλεκτρικής ενέργειας πολύ μακριά από τη δεκαετία του 1990 όταν 19 πυρηνικοί σταθμοί παρήγαγαν περίπου το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η γενεσιουργός αιτία της παρούσας κατάστασης εντοπίζεται στο 1998, όταν η τότε κεντροαριστερή κυβέρνηση αποτελούμενη από το κόμμα των Πρασίνων και τους Σοσιαλδημοκράτες άρχισε να απαιτεί την απεξάρτηση της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια.

Επρόκειτο για έναν μακροχρόνιο στόχο των Πρασίνων

Οι Πράσινοι άρχισαν να ανεβαίνουν κατά τη δεκαετία του 1980 καταγγέλλοντας τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας και των πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου.
Πράγματι, οι τελευταίοι νέοι πυρηνικοί σταθμοί που κατασκευάστηκαν στη Γερμανία χρονολογούνται από το 2002, μετά το οποίο τέθηκαν σε εφαρμογή σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση όλων των υφιστάμενων σταθμών τις επόμενες δεκαετίες.
Ωστόσο, η παλίρροια άλλαξε ξανά το 2010 αφού ένας συνασπισμός του φιλελεύθερου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών ανέβηκε στην εξουσία και επέκτεινε τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία έως και 14 χρόνια.

Η Φουκουσίμα

Όμως, δυστυχώς, η νέα τάση για την πυρηνική ενέργεια δεν επρόκειτο να διαρκέσει: ένα χρόνο αργότερα, οι εκρήξεις και η διαρροή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία κλόνισαν τη διάθεση του κοινού για την πυρηνική ενέργεια και ανάγκασαν τη Γερμανία να κάνει άλλη μια στάση σε αυτήν την πολιτική.
Στη συνέχεια, το Βερολίνο επέστρεψε στο αρχικό σχέδιο για σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών μέχρι το τέλος του 2022.
Όμως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε την επανεξέταση της πυρηνικής ενέργειας όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Μέχρι το 2022, η Γερμανία και η Ρωσία ήταν σημαντικοί ενεργειακοί εταίροι, με την τελευταία να παρέχει στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της. Αλλά ο πόλεμος της Ρωσίας οδήγησε την Ευρώπη και τη Γερμανία να αναζητούν εναλλακτικές πηγές.
Η Γερμανία επανεξετάζει τώρα τη στρατηγική της για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών υλικών και το κοινό τάσσεται υπέρ.

Επιστροφή στον άνθρακα

«Θα χρειαστούμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στο μέλλον. Αυτό είναι γεγονός. Και το 6% μπορεί να είναι πολύ να χάσουμε όταν δεν υπάρχει τίποτα νέο για να το αντικαταστήσουμε.
Θα χάναμε 6% όταν πραγματικά θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε άνετα», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz.
Προηγουμένως, η πλειοψηφία των Γερμανών ήταν υπέρ της σταδιακής κατάργησης των πυρηνικών μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα. Τώρα πάνω από το 80% τάσσεται υπέρ της παράτασης της διάρκειας ζωής των υπαρχόντων πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας.
Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται προτιμότερη πηγή ενέργειας από την επιστροφή στην καύση άνθρακα.
Οι πυρηνικοί σταθμοί παράγουν 117 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα, πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με την καύση λιγνίτη που εκπέμπει πάνω από 1.000 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα.
 Ωστόσο, ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ευρώπη που κυριολεκτικά «εκλιπαρεί» για ενέργεια.
Σύμφωνα με έκθεση του Observer Research Foundation, οι διακοπές του ενεργειακού εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέβασαν ακόμη περισσότερο τις τιμές του LNG αφήνοντας τον άνθρακα ως τη μόνη επιλογή για αποσπώμενη και οικονομικά προσιτή ενέργεια σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των σκληρών αγορών της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. που έχουν αυστηρές πολιτικές για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.
Σύμφωνα με την Washington Post, στη Γερμανία άρχισαν να επισκευάζονται ανθρακωρυχεία και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που έκλεισαν πριν από 10 χρόνια.
Σε αυτό που οι παρατηρητές της βιομηχανίας ονόμασαν «άνοιξη» για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας με καύση άνθρακα, η χώρα αναμένεται να καίει τουλάχιστον 100.000 τόνους άνθρακα τον μήνα μέχρι το χειμώνα.
Αυτή είναι μια μεγάλη στροφή αν σκεφτεί κανείς ότι ο στόχος της Γερμανίας ήταν να καταργήσει σταδιακά όλη την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άνθρακα έως το 2038.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Ολλανδία και η Ελλάδα ξεκίνησαν επίσης την επανεκκίνηση των εργοστασίων άνθρακα.

Η Κίνα

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας έχουν αυξηθεί καθώς οι ηλεκτροπαραγωγοί αύξησαν τις αγορές για να εξασφαλίσουν την αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι.
Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό λειτουργικών σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα με 3.037 ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ έχει 63.
Η κατάσταση οδήγησε σε ραγδαία αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα που θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και μια δεκαετία, αν και θα υπάρχει ένα όριο στην ανάπτυξη δεδομένου ότι οι επενδύσεις σε τυχόν νέες μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα έχουν σταματήσει.
Αλλά αυτό απλώς καθιστά την αγορά άνθρακα πιο σφιχτή, ωθώντας την πηγή ενέργειας σε μια κατηγορία με καλύτερη απόδοση.
Ο θερμικός άνθρακας, που είναι η ποικιλία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, έχει σημειώσει αύξηση της τιμής κατά 170% από τα τέλη του 2021 – τα περισσότερα από αυτά τα κέρδη που επιτεύχθηκαν μετά την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης