Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κι όμως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream μπορεί να επισκευαστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο – Τι θα κάνει η Γερμανία

Κι όμως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream μπορεί να επισκευαστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο – Τι θα κάνει η Γερμανία
Το μόνο ερώτημα που ζητά απάντηση είναι εάν προτίθεται η Γερμανία να λάβει εκ νέου φυσικό αέριο από τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Κι όμως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream μπορεί να επισκευαστεί εντός ενός έτους.
Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Klaus-Dieter Maubach, απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού Uniper, που ο μεγαλύτερος πελάτης φυσικού αερίου της Ρωσίας πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο το μόνο ασαφές είναι εάν η Γερμανία προτίθεται να λάβει εκ νέου ρωσικό φυσικό αέριο.
«Το πρώτο ερώτημα που χρειάζεται απάντηση: ποια είναι η πολιτική βούληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο Βερολίνο για να έλθει το ρωσικό αέριο στη Γερμανία;» δήλωσε ο Maubach στην ετήσια σύνοδο κορυφής Handelsblatt Energy, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το καλοκαίρι 2022 η γερμανική κυβέρνηση διέσωσε τη Uniper καθώς οι απώλειες της γερμανικής εταιρείας συνέχισαν να αυξάνονται μετά τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream από τη Ρωσία τον Ιούνιο, πριν από τη διακοπή της παροχής στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ήταν η Uniper, ο φορέας εκμετάλλευσης του τερματικού σταθμού εισαγωγής Wilhelmshaven, που υποδέχθηκε το πρώτο δεξαμενόπλοιο το οποίο μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στον τερματικό σταθμό που άνοιξε πρόσφατα, με το φορτίο να φθάνει από την εξαγωγική εγκατάσταση Calcasieu Pass στις ΗΠΑ.

Η έρευνα για τις εκρήξεις

Την ίδια ώρα, η έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream στα τέλη Σεπτεμβρίου συνεχίζεται εν μέσω κατηγοριών από τη Ρωσία ότι ορισμένες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών «κάτι κρύβουν».
Η άρνηση της Σουηδίας να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream είναι «αποκρουστική» και η απόκρυψη των αποτελεσμάτων της έρευνας σημαίνει ότι «οι σουηδικές αρχές κάτι κρύβουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Maria Zakharova.
Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν κοντά στις τοποθεσίες των εκρήξεων στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε η Σουηδία τον Νοέμβριο 2022, αποκαλύπτοντας πως το περιστατικό είναι «μεγάλη δολιοφθορά».
Ο Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία αφού η Γερμανία απέσυρε τη διαδικασία πιστοποίησης μετά τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, έκλεισε επ' αόριστον τον Nord Stream 1 στις αρχές Σεπτεμβρίου, ισχυριζόμενη αδυναμία επισκευής αεριοστροβίλων λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Κατάρ: Το ρωσικό αέριο θα επανέλθει στην Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κατάρ εκτιμά πως το ρωσικό φυσικό αέριο θα επανέλθει κάποια στιγμή στην Ευρώπη.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα ξαναρχίσουν στο τέλος τις εισαγωγές από τη Ρωσία, προέβλεψε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, μιας χώρας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι η τρέχουσα αστάθεια της αγοράς θα συνεχιστεί.
«Οι Ευρωπαίοι λένε σήμερα ότι αυτό αποκλείεται» αλλά «τα πράγματα επανορθώνονται με τον καιρό», έχει δηλώσει ο Saad bin Sherida Al Kaabi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης