Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προμηθευτές Ενέργειας: Η Κυβέρνηση θα ευθύνεται αν η μέση τιμή της KWh δεν πέσει στα 10 λεπτά τον Φεβρουάριο

Προμηθευτές Ενέργειας: Η Κυβέρνηση θα ευθύνεται αν η μέση τιμή της KWh δεν πέσει στα 10 λεπτά τον Φεβρουάριο
Τους τελευταίους έξι μήνες τα νοικοκυριά δεν έχουν νιώσει κάποια ουσιαστική ελάφρυνση στους λογαριασμούς
Σχετικά Άρθρα
Πιο φθηνή η τιμή του ρεύματος για παραγωγούς και προμηθευτές ενώ παραμένει «παγωμένη» για τα νοικοκυριά.
Μετά και την προτροπή του υπουργού ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα να διατηρηθεί στα 0,15 με 0,16 λεπτά η KWh, οι προμηθευτές θα διατηρήσουν τη ίδια πολιτική που ακολουθούν τους τελευταίους έξι μήνες.
Η δίκαιη τιμή ανά KWh για τα νοικοκυριά των τιμολογίων του Φεβρουαρίου θα πρέπει να διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή των 0,10 λεπτών.
Σήμερα μέχρι τις 12 το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου οι 16 προμηθευτές θα δώσουν τιμές ανά MWh.
Στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα ανακοινώσει την κρατική επιδότηση για να διαμορφωθεί η τελική τιμή χρέωσης των τιμολογίων του ρεύματος.
Τους τελευταίους έξι μήνες τα νοικοκυριά δεν έχουν νιώσει κάποια ουσιαστική ελάφρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος διότι οι προμηθευτές δίνουν υψηλές τιμές ανά MWh ή όταν δίνουν χαμηλότερες , το ΥΠΕΝ ανακοινώνει το ύψος της επιδότηση που αφήνει στα ίδια επίπεδα τη λιανική τιμή χρέωσης των νοικοκυριών.

Γιατί πρέπει να πέσει η τιμή της KWh

Η βασική αιτία ανόδου των τιμολογίων του ρεύματος ήταν ή βίαιη άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου από τα 10 ευρώ ανά MWh εκτοξεύτηκε στα 350 ευρώ τον περασμένο Αύγουστο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία διατήρησε σε υψηλά επίπεδα την τιμή του αλλά δεν μπόρεσε να κρατηθεί.
Χθες η τιμή του TTF υποχώρησε 5,19% στα 58,51 ευρώ ανά MWh.
Η πτώση του φυσικού αερίου από το υψηλό του ανέρχεται στο 83%. Από τον Αύγουστο του 2022 με το νέο καθεστώς τιμολόγησης του ρεύματος δεν έχει μειωθεί ούτε 1 λεπτό το τιμολόγιο των νοικοκυριών αντίθετα έχει αυξηθεί.
Στελέχη των προμηθευτών ενέργειας θεωρούν ότι νέες τιμές χρέωσης του Φεβρουαρίου θα είναι πιο χαμηλές έως από 200 έως 220 ευρώ ανά MWh. Δηλαδή ένας προμηθευτής είχε δώσει τιμή χρέωσης κοντά στα 500 ευρώ ανά MWh για τον τιμολόγιο του Ιανουαρίου και για τον Φεβρουάριο αναμένεται να διαμορφωθεί στα 300 ευρώ.
Στην περίπτωση που ο ισχυρός πάροχος που είναι η ΔΕΗ κάνει την έκπληξη και προσγειώσει την τιμή της MWh στα 200 ευρώ ανά MWh η κρατική επιδότηση θα διαμορφωθεί περίπου στα 50 ευρώ ανά MWh για να παραμείνει για έβδομο συνεχή μήνα «παγωμένη» η τιμή της KWh.
Στελέχη των προμηθευτών είναι έτοιμοι να ρίξουν τις ευθύνες στο ΥΠΕΝ και γενικότερα στην κυβέρνηση αν δεν μειωθεί η τιμή της KWh κοντά στην περιοχή των 0,10 λεπτών ως μέση τιμή του Φεβρουαρίου από 0,14 λεπτά του Ιανουαρίου.
Τον Δεκέμβριο η χονδρεμπορική τιμή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έκλεισε στα 311 ευρώ όταν η μέση τιμή του Ιανουαρίου διαμορφώνεται στα 200 ευρώ ανά MWh . Δηλαδή σε ένα μήνα θα καταγραφεί πτώση 33% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο.
Χθες η τιμή της MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ενισχύθηκε κατά 117% στα 127,20 ευρώ από 58,44 ευρώ ανά MWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης