Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας (Υπ. Ενέργειας) στο ΒΝ: Θέλουμε τη ΔΕΗ Εθνικό Πρωταθλητή - Στηρίζουμε τις επενδύσεις στη Ρουμανία

Σκρέκας (Υπ. Ενέργειας) στο ΒΝ: Θέλουμε τη ΔΕΗ Εθνικό Πρωταθλητή  - Στηρίζουμε τις επενδύσεις στη Ρουμανία
«Όποιος δεν αναπτύσσεται στη ζωή και παραμένει στάσιμος στη συνέχεια συρρικνώνεται» δηλώνει ο Υπουργός Ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Υπερ-κέρδη σε μερίδα παραγωγών και προμηθευτών ενέργειας θέλει να αφήσει η κυβέρνηση, ερμηνεύοντας την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος στο χρόνο λήξης των επιδοτήσεων των τιμολογίων του ρεύματος αφού προσδιόρισε ότι θα φύγουν από το τραπέζι όταν η λιανική τιμή ανά KWh διαμορφώνεται από την αγορά σε 0,15 ή 0,16 λεπτά το ευρώ.
Όμως η προσδοκώμενη τιμή είναι υψηλότερη κατά 95% σε σχέση με την τιμή της KWh πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο επιπλέον «αέρας» των τιμολογίων του ρεύματος θα καρπωθεί από τους παραγωγούς και προμηθευτές του τομέα ενέργειας ως καθετοποιημένες μονάδες διότι τα τιμολόγια πριν την ενεργειακή κρίση ως μέση τιμή ήταν προς 0,080 λεπτά ανά KWh ή 80 ευρώ ανά MWh.
Σήμερα η τιμή της KWh για τον μεγαλύτερο πάροχο της αγοράς που είναι η ΔΕΗ , είναι στα 0,156 λεπτά ή 156 ευρώ ανά MWh μετά την μηνιαία κρατική επιδότηση.

Στο περιθώριο της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) o κ Σκρέκας είπε ότι ο σκοπός της επιδότησης είναι να διατηρηθεί η τιμή της KWh στη ζώνη των 0,15 ή 0,16 λεπτά ανά KWh.
Ωστόσο οι καταναλωτές παραμένουν προσκολλημένοι στο πιο ισχυρό προμηθευτή όταν άλλοι πάροχοι δίνουν φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος παρότι οι σχετικές πληροφορίες για το κόστος των τιμολογίων ρεύματος ανά προμηθευτή είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο( ΡΑΕ και ανά προμηθευτή).
Οι καταναλωτές δεν αναζητούν άλλον πάροχο που είναι πιο φθηνοί. Όταν απομακρυνθούν οι επιδοτήσεις από τα τιμολόγια ρεύματος, οι προμηθευτές εκτιμάται ότι θα … βγάλουν αντανακλαστικά προσέλκυσης πελατών ενώ η πολιτική των επιδοτήσεων έχει φέρει μια στασιμότητα μετακίνησης πελατών καθώς ανά μήνα αλλάζουν τα τιμολόγια.
Στο στάδιο της παρουσίασης του ΕΣΕΚ ο κ Σκρέκας ερωτήθηκε από το ΒΝ πως σχολιάζει τις πρωτοβουλίες της διοίκησης της ΔΕΗ να επενδύσει στη Ρουμανία όταν η χώρα χρειάζεται επενδύσεις 30 δισ ευρώ το χρόνο για να φτάσουμε στους στόχους του ΕΣΕΚ.

Ο υπουργός είπε «ότι στηρίζουμε τη ΔΕΗ ως έναν εθνικό πρωταθλητή, ο οποίος μέσα από την επέκταση των δραστηριοτήτων της θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους Έλληνες καταναλωτές, βιωσιμότητα στην εταιρεία, διότι μία οικονομικά ισχυρότερη εταιρεία θα μπορεί να στηρίζει ακόμη περισσότερο την εγχώρια αγορά και βεβαίως μέσα από την εξωστρέφεια της που προσδοκά να πετύχει η ΔΕΗ θα ενισχύσει την βιωσιμότητά της και την οικονομική της θέση. Όποιος δεν αναπτύσσεται στη ζωή και παραμένει στάσιμος στη συνέχεια συρρικνώνεται.»

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ και συγκεκριμένα οι βουλευτές μέλη της εν λόγω Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, και του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση.
Το σχέδιο ΕΣΕΚ προβλέπει ότι πρέπει να γίνουν ετήσιες επενδύσεις συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ με τις συνολικές επενδύσεις της επταετίας να φτάνουν τα 210 δις ευρώ για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους μείωσης των ρύπων και να υλοποιήσει στροφή προς την πράσινη μετάβαση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης