Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Υπουργείο Ενέργειας σιωπά... για την χονδρεμπορική τιμή της MWh στην Ελλάδα που είναι στην κορυφή της Ευρώπης

Το Υπουργείο Ενέργειας σιωπά... για την χονδρεμπορική τιμή της MWh στην Ελλάδα που είναι στην κορυφή της Ευρώπης
Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας με δελτίο τύπου μας ενημερώνει ότι «η Ελλάδα και τον Δεκέμβριο ήταν ανάμεσα στις πιο φθηνές χώρες της Ευρώπης στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος»
Σχετικά Άρθρα
Με «φιρμάνια» ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας διαμορφώνει ειδυλλιακό τοπίο στον τομέα της ενέργειας όταν καθημερινά η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη.
Χθες η τιμή της MWh διαμορφώθηκε στα 206,91 ευρώ η οποία κινήθηκε ψηλότερα έως 100% με τις υπόλοιπες χώρες.
Επιπλέον το ΥΠΕΝ μας ενημέρωσε ότι έδωσε χρήματα στους προμηθευτές ενέργειας για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων των επιχειρήσεων του περασμένου Φεβρουαρίου ενώ ο αρμόδιος υπουργός δεν προσδιόρισε το ύψος των οφειλών που είναι σε εκκρεμότητα.
Στις 4/1 το BN δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο « Επιδοτεί αλλά δεν πληρώνει» αλλά και πάλι το υπουργείο δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα όταν οι πάροχοι ενέργειας λένε ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτούν από την τσέπη τους τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης .
Χθες ο υπουργός Κώστας Σκρέκας με δελτίο τύπου μας ενημερώνει ότι«Η Ελλάδα και τον Δεκέμβριο ήταν ανάμεσα στις πιο φθηνές χώρες της Ευρώπης στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος».
Σημειώνοντας ότι η τιμή της KWh η Ελλάδα είναι μια από τις φθηνότερες τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη, για έναν ακόμα μήνα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης HEPI (Household Energy Price Index).
Τον περασμένο μήνα η χώρα μας κατέγραψε την τρίτη φθηνότερη τιμή λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια, όπως αυτά που έχει πάνω από το 90% των ελληνικών νοικοκυριών.
Τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 25 λεπτά, πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ήταν στα 38,65 λεπτά αλλά και από χώρες με ώριμες αγορές ενέργειας όπως η Ισπανία (34,8 λεπτά), η Ιταλία (46,6 λεπτά), η Βρετανία (48,8 λεπτά), η Γερμανία (50,9 λεπτά) κλπ.

Η Ελλάδα είναι πιο φθηνή σε σχέση με τις τιμές του δείκτη HEPI

Το ΥΠΕΝ αν έριχνε μια ματιά στα τιμολόγια ρεύματος του Δεκεμβρίου θα έπρεπε να είχε διαμαρτυρηθεί στον οργανισμό διότι η τιμή της KWh κινείται πιο χαμηλά από 25 λεπτά καθώς οι 16 προμηθευτές ενέργειας μετά την κρατική επιδότηση των 0,221 λεπτά ανά KWh οι τιμές διαμορφώνονται από 0,64 έως 0,199.
Το σύνολο σχεδόν των τιμολογίων των τιμολογίων είναι κάτω από τα 0,170 λεπτά ανά KWh. Στην σύγκριση με την χονδρεμπορική τιμή πριν την επιδότηση η μέση τιμή των 25 λεπτών ανά KWh είναι χαμηλότερη από το πραγματικό κόστος το οποίο κυμαίνεται από τα 38 λεπτά έως τα 420.
Το σύνολο των προμηθευτών κινείται στην κοντά στην περιοχή των 38 λεπτών.
Να σημειωθεί ο πανευρωπαϊκός δείκτης HEPI (Household Energy Price Index) συγκρίνει κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος τα οποία στην εγχώρια αγορά έχουν εξαφανιστεί με το νέο μοντέλο τιμολόγησης τα τιμολόγια στην πράξη έγιναν σταθερά χάρη στην κρατική επιδότηση. Πάντως το ΥΠΕΝ δεν μπήκε στο κόπο να εξηγήσει στα νοικοκυριά για τις υψηλές τιμές της MWh που καταγράφονται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης