Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι τιμές στην ενέργεια υποχωρούν, αλλά όχι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις – Ποιες είναι οι βασικές αιτίες…

Οι τιμές στην ενέργεια υποχωρούν, αλλά όχι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις – Ποιες είναι οι βασικές αιτίες…
Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι χαμηλότερες από ό,τι ήταν όταν η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία…
Σχετικά Άρθρα
Όσο ο καιρός είναι καλός, η τιμή του φυσικού αερίου, εύλογα, θα υποχωρεί… - αυτά είναι καλά νέα για την Ευρώπη και κακά νέα για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Ωστόσο, αυτές οι μειώσεις τιμών δεν αποτυπώνονται στους λογαριασμούς που παραλαμβάνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Ο εξαιρετικά ήπιος καιρός έχει προκαλέσει μείωση της ήδη μειωμένης ζήτησης για φυσικό αέριο, συμβάλλοντας στην πτώση των τιμών χονδρικής, οι οποίες έχουν πλέον πέσει σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν από 10 μήνες.
Η απαράμιλλη ζέστη σε συνδυασμό με μια προηγούμενη, δραστική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες οδήγησαν τις τιμές φυσικού αερίου τον επόμενο μήνα να διαπραγματεύονται στα 70,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο κύριο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, το ολλανδικό TTF, την Τρίτη.
Μην ξεγελιέστε, η τιμή αυτή είναι ακόμα πολύ ακριβή — περίπου πέντε φορές υψηλότερη από το 2019, όταν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν για πρώτη φορά να αυξάνονται.
Επίσης, πολύ σημαντικό όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η τιμή εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από το φυσικό αέριο στις Η.Π.Α.
Ωστόσο, είναι περίπου το μισό της τιμής που παρατηρήθηκε μόλις τον Οκτώβριο και σχεδόν πέντε φορές χαμηλότερο από το ρεκόρ του περασμένου Αυγούστου.

Επίπτωση στον καταναλωτή

Οι πτώσεις στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου δεν θα μεταφραστούν αμέσως σε χαμηλότερους λογαριασμούς για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ, που επί του παρόντος αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος, παρά την υποστήριξη από μια σειρά προγραμμάτων κρατικών επιδοτήσεων.
Ο Craig Lowrey, σύμβουλος στην εταιρεία έρευνας ενέργειας Cornwall Insight με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι μειώσεις στις τιμές χονδρικής δεν θα οδηγήσουν αμέσως ή αυτόματα σε αντίστοιχη πτώση στους λογαριασμούς των πολιτών.
Οι εταιρείες ενέργειας, οι οποίες προμηθεύουν αέριο σε οικιακούς και επιχειρηματικούς καταναλωτές, αγοράζουν αέριο από τη χονδρική αγορά πολύ νωρίτερα.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το τι βλέπουμε στην αγορά, δεδομένου βέβαια του πόσο γρήγορα ανέβηκαν οι τιμές στο παρελθόν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Lowrey, προσθέτοντας: «Είναι ένας πολύ μακρύς και πολύ δύσκολος δρόμος για την αγορά ενέργειας — και δυστυχώς για τους λογαριασμούς των πελατών — για τους επόμενους μήνες και χρόνια».
Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγορές χονδρικής βλέπουν «σημαντική χαλάρωση» – εν μέρει λόγω του ασυνήθιστα ζεστού καιρού αυτού του χειμώνα, σύμφωνα με τον Georg Zachmann, συνεργάτη στο think tank Bruegel.
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συμβάλλει επίσης στη χαλάρωση των τιμών.
Οι νέοι τερματικοί σταθμοί, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών και της Γερμανίας, θα έχουν συνολική ετήσια χωρητικότητα σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) μέχρι το τέλος του 2023 — λίγο λιγότερο από το 10% της κατανάλωσης της ΕΕ το 2021.
Εν τω μεταξύ, η «σημαντικά ισχυρότερη» μείωση της ζήτησης σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία μειώθηκε κατά 20% μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου, βοήθησε επίσης να ηρεμήσουν οι αγορές, είπε ο Zachmann.

Aποθήκευση

Τα επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου είναι υψηλότερα από την ιστορική τάσης, και μάλιστα ελαφρώς αυξημένα, με τους χώρους αποθήκευσης της ΕΕ να είναι πλήρη κατά 83,5% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 54% την ίδια περίοδο πέρυσι — με τις αποθήκες πλήρεις άνω του 90% σε Γερμανία, Πολωνία, Κροατία, Δανία, Ισπανία και της Πορτογαλίας, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.
Ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής της ανάλυσης αερίου στην Independent Commodity Intelligence Services, είπε ότι ήταν «ασυνήθιστο» να βλέπουμε τα καθαρά επίπεδα αποθήκευσης σε όλη την ΕΕ να αυξάνονται τον Ιανουάριο.
«Η πραγματική ανησυχία για την αγορά δεν ήταν απλώς να ξεπεράσει αυτό το χειμώνα, αλλά για το πώς θα ξαναγεμίσουμε και θα προετοιμαστούμε για τον χειμώνα που ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2023.
Η ανησυχία ήταν ότι αν βασιστούμε υπερβολικά στην αποθήκευση αυτόν τον χειμώνα, η αναπλήρωση το επόμενο έτος θα να είναι ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα» είπε ο Marzec-Manser.
Είναι πλέον «εύλογο» ότι η ΕΕ θα μπορούσε να φτάσει στο τέλος του χειμώνα με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης μισογεμάτες, πρόσθεσε, αλλά αυτό θα απαιτούσε ήπιο καιρό, σταθερές εισαγωγές LNG και συνεχείς προσπάθειες εξοικονόμησης αερίου από τους καταναλωτές.
Αυτό θα ήταν ένα «πολύ καλό αποτέλεσμα», που θα μειώσει την πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες στη λεγόμενη περίοδο έγχυσης αερίου, όταν οι αποθήκες πρέπει να πληρωθούν κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Η ΕΕ εισήγαγε 134,8 bcm LNG πέρυσι, από 81 bcm το 2021, έγραψε στο Twitter ο Miguel Gil Tertre, επικεφαλής οικονομολόγος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ.
Αυτό βοήθησε στην αναπλήρωση της δραματικής μείωσης του φυσικού αερίου του ρωσικού αγωγού, ο οποίος κάλυπτε το 40% των αναγκών της ΕΕ και τώρα έχει πέσει σε λιγότερο από 10%.
Η πτώση των τιμών και η πτώση των πωλήσεων είναι κακά νέα για το μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom.
Ο διευθύνων σύμβουλος Alexey Miller δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η παραγωγή της Gazprom μειώθηκε κατά περίπου ένα πέμπτο.
Το 2022 σε σύγκριση με το 2021 και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 45,5%.
Αλλά είναι πολύ νωρίς για να γιορτάσουμε.
Η προσπάθεια εξασφάλισης LNG την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορεί να αποβεί άκαρπη, κάτι που θα μπορούσε να ανεβάσει ξανά τις τιμές.
Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Κίνα, η οποία έχει κατασταλεί από την πολιτική της για μηδενική COVID-19, θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς η χώρα ανοίγει και κινεί την οικονομία της, συσφίγγοντας την αγορά.
Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα, καλώντας τους πολίτες το Σάββατο να διπλασιάσουν την εξοικονόμηση ενέργειας.
Παρά λοιπόν την πτώση των τιμών χονδρικής, η ενεργειακή κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει.
«Αποφεύχθηκε αυτή η κρίση; Είμαστε έξω από το δάσος; Όχι» είπε ο Marzec-Manser. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης