Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ορόσημο για τις ΗΠΑ - Κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, μαζί με το Κατάρ

Ορόσημο για τις ΗΠΑ - Κορυφαίος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, μαζί με το Κατάρ
Οι ΗΠΑ ισοφάρισαν το Κατάρ ως τον κορυφαίο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο το 2022
Ορόσημο αποτελεί για τις ΗΠΑ το γεγονός ότι φιγουράρουν πλέον στη λίστα με τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG στον πλανήτη.
Οι ΗΠΑ ισοφάρισαν το Κατάρ ως τον κορυφαίο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο το 2022, ένα ορόσημο για την αλματώδη άνοδο της Αμερικής ως βασικού προμηθευτή του καυσίμου, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg.
Και οι δύο χώρες εξήγαγαν 81,2 εκατομμύρια τόνους το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.
Ενώ αυτή είναι μια μέτρια αύξηση για το Κατάρ, σηματοδοτεί ένα τεράστιο άλμα για τις ΗΠΑ, οι οποίες άρχισαν να εξάγουν LNG μόλις το 2016 και φαίνεται ότι εν μία νυκτί έγιναν κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο, lλόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Η επανάσταση σχιστολιθικού αερίου, σε συνδυασμό με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγκαταστάσεις υγροποίησης, μετέτρεψαν τις ΗΠΑ από καθαρό εισαγωγέα LNG σε σημαντικό προμηθευτή.
Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και η απομάκρυνση από το ρωσικό αέριο αγωγών αύξησε τη ζήτηση για LNG των ΗΠΑ, το οποίο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη της κατασκευής πολλών νέων εξαγωγικών έργων στην Ακτή του Κόλπου.

Η φωτιά στο εργοστάσιο Freeport στο Τέξας

Οι ΗΠΑ θα ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγείς LNG στον κόσμο, αν δεν υπήρχε φωτιά στο εργοστάσιο εξαγωγής Freeport στο Τέξας, το οποίο έχει κρατήσει το εργοστάσιο κλειστό από τον Ιούνιο.
Η εγκατάσταση αναμένεται να επαναλειτουργήσει αργότερα αυτόν τον μήνα, γεγονός που θα εδραιώσει τις ΗΠΑ ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα καυσίμου.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να δημιουργήσουν πολύ περισσότερη ικανότητα εξαγωγής LNG εάν θέλουν να διατηρήσουν την πρώτη θέση μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Το Κατάρ βρίσκεται στη μέση μιας τεράστιας επέκτασης στις εγκαταστάσεις παραγωγής του, που θα μπορούσε να εδραιώσει τη θέση του ως ηγέτης LNG από το 2026.
Η Αυστραλία είναι έτοιμη να παραμείνει ως ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης