Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυξήθηκαν κατα 40% οι εισαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ανοδικά για Γαλλία και Βέλγιο

Αυξήθηκαν κατα 40% οι εισαγωγές ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ανοδικά για Γαλλία και Βέλγιο
Η ΕΕ δαπάνησε το ρεκόρ των 12,5 δις. ευρώ για ρωσικό LNG από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, ποσό πέντε φορές περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα
Το 2022 ήταν το έτος της μεγάλης ανατροπής σε ότι αφορά την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Την ώρα που οι αγωγοί έπαψαν να τροφοδοτούν τις χώρες της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, αυξήθηκε κατακόρυφα η συμμετοχή του ρωσικού LNG στο ευρωπαϊκό μίγμα.

Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση «σήκωσε το γάντι» του ενεργειακού πολέμου που κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν διακόπτοντας τις ροές φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης και προχώρησε σε ανασχεδιασμό της πολιτικής που ακολουθούσε επί δεκαετίες. Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας ώστε να περιορίσει τις εισροές δυτικών κεφαλαίων στη Μόσχα περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες χρηματοδότησης του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Παράλληλα έθεσε φιλόδοξους στόχους για αντικατάσταση των 2/3 των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου με εναλλακτικές πηγές, ενώ έχει δεσμευθεί για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έως το 2027.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγού αντιστοιχεί σήμερα σε λιγότερο από το 10% της προσφοράς καυσίμου της ΕΕ, έναντι περίπου 40% το 2021.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης