Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα δύσκολα η Γερμανία επιστρέφει ξανά στον άνθρακα παραμερίζει πράσινη ανάπτυξη, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στα δύσκολα η Γερμανία επιστρέφει ξανά στον άνθρακα παραμερίζει πράσινη ανάπτυξη, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η πράσινη ανάπτυξη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οικολογία, η κλιματική αλλαγή, οι μηδενικοί ρύποι Co2 και άλλα ευφάνταστα σενάρια.... για την ώρα παραμερίζονται και ο άνθρακας επιστρέφει στο προσκήνιο
Η Γερμανία επιστρέφει στον άνθρακα καθώς η ενεργειακή ασφάλεια υπερισχύει των κλιματικών στόχων…κοινώς όλα αυτά τα χρόνια υπερτόνιζαν την χρησιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στα δύσκολα… κατέφυγαν ξανά στην ασφάλεια του άνθρακα...
Η πράσινη ανάπτυξη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οικολογία, η κλιματική αλλαγή, οι μηδενικοί ρύποι Co2 και άλλα ευφάνταστα σενάρια.... για την ώρα παραμερίζονται και ο άνθρακας επιστρέφει στο προσκήνιο

Βέβαια δεν είναι μόνο η Γερμανία και στην Ελλάδα ξεχάσαμε την δήθεν πράσινη ανάπτυξη και ενεργοποιήθηκαν ξανά οι λιγνιτικές μονάδες…
Η Γερμανία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, παρόλο που επιδιώκει επίσημα τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή.
Επίσης η Γερμανία καταναλώνει άνθρακα με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και έξι χρόνια, καθώς γίνεται μια από τις λίγες χώρες που αυξάνουν τις εισαγωγές.

Μία από τις παλαιότερες και φθηνότερες πηγές ενέργειας, ο άνθρακας, επανήλθε μετά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία υποφέρει από οξεία οικονομική κρίση λόγω της κρίσης με την Ρωσία.

Λίγα εργοστάσια άνθρακα επαναδραστηριοποιήθηκαν προσωρινά στην Ευρώπη το 2022, λόγω ελλείψεων φυσικού αερίου.
Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα έφτασε σε υψηλό ρεκόρ πάνω από 8 δισεκατομμύρια τόνους το 2022 σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Παρά την αύξηση της χρήσης άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκπομπές άνθρακα για τον Νοέμβριο ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρή ενεργειακή κρίση

Το Κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας και η κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο, στην οποία συμμετέχει, σχεδίαζαν να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα έως το 2038, έθεσαν νέους στόχους για το 2030.
Ωστόσο, ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία και η επακόλουθη απώλεια της πλειονότητας των προμηθειών φυσικού αερίου της Ευρώπης άλλαξαν ριζικά τους σχεδιασμούς…
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης η Γερμανία προσπαθεί να εξισορροπήσει τη βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα της ενίσχυσης της ενεργειακής της ασφάλειας, τηρώντας παράλληλα τους μακροπρόθεσμους στόχους στις «καθαρές μηδενικές εκπομπές».

Περίπου το 36,3% της ηλεκτρικής ενέργειας στο γερμανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2022 προήλθε από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, από 31,9% το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Η γερμανική στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι η παραγωγή άνθρακα σε ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 13,3% σε ετήσια βάση σε 42,9 TWh την ίδια περίοδο, ενώ η συνολική γερμανική παραγωγή ενέργειας, ανήλθε σε 118,1 TWh ή αύξηση 0,5%.
Ο Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ανέφερε ότι η Γερμανία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση άνθρακα κατά 19% ή 26 εκατομμύρια τόνους, σε σχέση με το 2021.
Εν τω μεταξύ, η ενέργεια από φυσικό αέριο αυξήθηκε ελαφρά στη Γερμανία, παρά τις υψηλότερες τιμές, ενώ η παραγωγή αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε.

Καθυστερεί το κλείσιμο των εργοστασίων με πυρηνική ενέργεια

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια μειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, αφού η Γερμανία μείωσε τον αριθμό των ενεργών αντιδραστήρων της σε τρεις από έξι το 2021…
Τον Οκτώβριο ο Γερμανός Καγκελάριος αποφάσισε να διατηρήσει τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς ενεργούς έως τα μέσα Απριλίου 2023.
Λόγω προβλημάτων συντήρησης στα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας, η Γερμανία έγινε, για πρώτη φορά το 2021, καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία.

Η γερμανική κυβέρνηση θα διατηρήσει ανοιχτές λιγνιτικές μονάδες 1,6 GW μέχρι τον Μάρτιο του 2024, αντί να τους κλείσει μέχρι τα τέλη του 2022 όπως είχε προγραμματιστεί.
Ο παροπλισμός 2,6 GW λιθάνθρακα και 1,2 GW λιγνιτικών σταθμών στη Γερμανία έχει πλέον αναβληθεί.
Η Γερμανία είχε επίσης δημιουργήσει ένα «απόθεμα αντικατάστασης φυσικού αερίου» συνολικής ισχύος 11,6 GW, συμπεριλαμβανομένων 1,9 GW λιγνίτη και 4,3 GW σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα, οι οποίοι θα παραμείνουν συνδεδεμένοι μέχρι το 2024.
«Με φόντο την κατάσταση της κρίσης, το πιο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε προφανώς να καταναλώσουμε σημαντικά λιγότερη ενέργεια το 2022, ειδικά φυσικό αέριο» αναφέρουν οι Γερμανοί...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης