Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Τουρκία επιταχύνει τις αποφάσεις για να καταστεί κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιδιόρθωση των αγωγών Nord Stream

Η Τουρκία επιταχύνει τις αποφάσεις για να καταστεί κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιδιόρθωση των αγωγών Nord Stream
Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου – Η ενεργειακή ατζέντα Ρωσίας – Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan θα θέσει προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου τους μηχανισμούς για την υλοποίηση του έργου κατασκευής κόμβου φυσικού αερίου το οποίο πρότεινε ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin, δήλωσε στο RIA Novosti διπλωματική πηγή στην Άγκυρα την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022.
Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Vladimir Putin και Tayyip Erdogan ανέθεσαν προηγουμένως επιτροπές ειδικών και των δύο κρατών να επεξεργαστούν λεπτομερώς το θέμα της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Μέσω αυτού του κόμβου, ειδικότερα, θα καταστεί δυνατή η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου από τους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Streams.

Η διασύνδεση με τη Μαύρη Θάλασσα

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει την τελευταία του συνεδρίαση αύριο το 2022 υπό την προεδρία του Προέδρου Erdogan.
Το κύριο θέμα της συνεδρίασης είναι το φυσικό αέριο.
Αυτό περιλαμβάνει τη σύνδεση του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα με το εθνικό σύστημα και τον κόμβο αερίου στο πλαίσιο του έργου που προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Ρωσίας», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται ότι ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez θα κάνει εκτενή αναφορά στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος θα ενημερώσει το κοινό για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην παραδοσιακή του ομιλία προς το έθνος.


Το 2023 οι αποφάσεις – Πώς θα γίνει η τιμολόγηση του φυσικού αερίού

Ενεργές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ενώ η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί το 2023, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak.
Η τιμολόγηση σε έναν τέτοιο κόμβο, σε αντίθεση με ολλανδική αγορά TTF που διαμοφώνει την τιμή αναφοράς, θα βασίζεται στην αγορά, είπε ο Novak.
Στις 19 Δεκεμβρίου, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για τη διόρθωση των υψηλών τιμών στην αγορά φυσικού αερίου.
Ο μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία όταν η τιμή ενός μηνιαίου συμβολαίου TTF ξεπεράσει τα 180 ευρώ ανά MWh (σχεδόν 2.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα με την τρέχουσα ισοτιμία) για τρεις ημέρες και ταυτόχρονα η αυξηση στην τιμή του LNG στις παγκόσμιες αγορές θα είναι άνω των 35 ευρώ αντίστοιχα.
Ο μηχανισμός θα ξεκινήσει να τίθεται σε εφαρμογή από τις 15 Φεβρουαρίου.

Ανάπτυξη υποδομών

Την ίδια ώρα, δεν μιλάμε μόνο για δημιουργία μιας πλατφόρμας συναλλαγών στην Τουρκία, αλλά και για την ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών και την αύξηση του όγκου των ροών του αερίου προς τη νότια κατεύθυνση, πρόσθεσε ο Novak.
Άλλες χώρες μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στον κόμβο φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: η Αλγερία, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν προμηθεύουν επίσης αέριο στην Ευρώπη από το Νότο προς το Βορρά.
The distribution reservoir that will transmit the natural gas of the Black  Sea is connected to
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης