Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ρωσία θα πουλά πετρέλαιο σε νέες αγορές αγνοώντας το πλαφόν – Θα κλείσει τη στρόφιγγα για τη Δύση

Η Ρωσία θα πουλά πετρέλαιο σε νέες αγορές αγνοώντας το πλαφόν – Θα κλείσει τη στρόφιγγα για τη Δύση
Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Novak και ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov - Πρόσθετες εξαγωγές για να αντιμετωπισθουν τα προβλήματα στη διύλιση
Κατ' αρχήν, η Ρωσία δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο στις τιμές που ορίζει η Δύση και θα αναζητήσει νέες αγορές ακόμη και με αυξανόμενο κόστος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022.
«Τι λέει η Ρωσική Ομοσπονδία;
Δεν θα προμηθεύουμε πετρέλαιο βάσει συμβάσεων σύμφωνα με τα ανώτατα όρια τιμών που προσφέρουν οι δυτικές χώρες για το pωσικό πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τιμές του πετρελαίου «σύμφωνα με τις προβλέψεις των υπηρεσιών θα αυξηθούν», οπότε η Μόσχα θα αναζητήσει νέες αγορές και θα αναπτύξει νέες διαδρομές logistics, ανεξάρτητα από το κόστος.
«Αλλά η θέση αρχής ότι δεν θα προμηθεύουμε τον κύριο ενεργειακό μας πόρο σε κάποιες τιμές που θα ορίσουν οι δυτικές χώρες, δεν θα το επιτρέψουμε.
Οι τιμές θα πρέπει να υπαγορεύονται από την κατανάλωση, αλλά με τους όρους της αγοράς, σήμερα αυτός ο περιορισμός αφορά αποκλειστικά την προσφορά απο τη Ρωσία.
Αύριο, οι δυτικές χώρες θα καθορίσουν τιμές και για άλλους προμηθιτές.
Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό», πρόσθεσε ο Siluanov καταγράφοντας τη ρωσική θέση ότι το ανώτατο επίπεδο στις τιμές των ορυκτών καυσίμων (είτε φυσικό αέριο είτε αργό) είναι ενάντια στη λογική της ελευθερης λειτουργίας της αγοράς.

Η επιβολή του πλαφόν

Στις 5 Δεκεμβρίου, τέθηκαν σε ισχύ οι δυτικές κυρώσεις για το πετρέλαιο: η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε να δέχεται ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και οι χώρες της G7, η Αυστραλία και η ΕΕ επέβαλαν όριο τιμής για τις θαλάσσιες μεταφορές στα 60 δολάρια το βαρέλι, όπου είναι πιο ακριβό η μεταφορά και η ασφάλιση  των φορτίων απαγορεύονται.

Η απόδοση των διυλιστηρίων και οι πρόσθετες εξαγωγές

Η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, εάν η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές καυσίμων της χώρας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης των διυλιστηρίων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Noval σε συνέντευξή του στο Tass.
«Εάν υπάρχουν προβλήματα με την πώληση πετρελαϊκών προϊόντων, η διύλιση πετρελαίου σε κάποιο βαθμό μπορεί να αντικατασταθεί από πρόσθετες ποσότητες εξαγωγών πετρελαίου», δήλωσε ο Novak.
Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα η απαγόρευση της ΕΕ να μην επηρεάσει καθόλου τη ρωσική διύλιση πετρελαίου, επισήμανε.
στον περιορισμό των εισαγωγών αργού πετρελαίου που επιβλήθηκε από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Η Ρωσία θα παράγει τουλάχιστον περίπου 490 έως 500 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το επόμενο έτος, δήλωσε ο Novak στο ίδιο πνεύμα με τον υπουργό Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις του.

Απαγόρευση εξαγωγών και μείωση πραγωγής

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 9,84 έως 10,04 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με βάση την αναλογία 7,33 βαρέλια ανά τόνο. 
Στο ίδιο πλαίσιο ο Novak επισήμανε ότι η Ρωσία, ως απάντηση, σχεδιάζει να απαγορεύσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε κράτη και νομικά πρόσωπα που θα απαιτήσουν συμμόρφωση με αυτόν τον όρο στις συμβάσεις και έτοιμη από αυτή την άποψη να μειώσει την παραγωγή, η οποία στην αρχή του επόμενου έτους μπορεί να είναι πέντε έως επτά τοις εκατό.
China Buys a Record Amount of Russian LNG as Oil And Coal Purchases Also  Surge - BNN Bloomberg
Ανοδος των ρωσικών εξαγωγών στην Ινδία

Russia replaces Iraq as top oil supplier to India in Nov
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης