Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα προκαλέσει αναπόφευκτα σοκ στην προσφορά – Έρχεται κρίση και αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη

Το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα προκαλέσει αναπόφευκτα σοκ στην προσφορά – Έρχεται κρίση και αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη
Η λαϊκιστική λογική των ευρωπαίων πολιτικών και ο οικονομικός ανορθολογισμός οδηγούν σε αδιέξοδο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak
Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αναπόφευκτα ελλείψεις φυσικού αερίου, καθώς η απόφασή της να θέσει ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο και να υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα προκαλέσουν βαθιά μακροπρόθεσμη κρίση και αποσταθεροποίηση στην περιοχή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak σε συνέντευξή του στο TASS στις 25 Δεκεμβρίου 2022.
«Η τελευταία απόφαση για ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι δυτικοί συνάδελφοί μας δεν καθοδηγούνται από την οικονομική κοινή λογική, αλλά μάλλον έχουν στόχο την άγρα ψήφων.
Αποκομίζουν βραχυπρόθεσμα κέρδη αλλά μόνο πολιτικά, όχι οικονομικά.
Όσο για μακροπρόθεσμα προοπτικές, αυτές οι αποφάσεις θα έχουν αποτέλεσμα μόνο μια βαθιά οικονομική κρίση και (σ.σ. πολιτική) αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη», επισήμανε.

Η προσφορά του LNG

Σύμφωνα με τον Novak, η παραγωγή φυσικού αερίου στη Νορβηγία και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί για μικρό διάστημα, αλλά η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί  ασταθής.
«Μείωσαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και τώρα προσανατολίζονται στο LNG και στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής, κάτι που συνέβη στη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο για βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα.
Αλλά οι πόροι τους είναι περιορισμένοι και η εξάντλησή τους δεν θα αργήσει.
Όσο για το LNG, υπάρχουν εγγυήσεις όσον αφορά την προσφορά.
Εάν η κατανάλωση στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αυξηθεί, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αναπόφευκτα ελλείψεις», τόνισε ο Νόβακ.

Αδιέξοδη η κατάσταση

Εξήγησε γιατί η κατάσταση με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σχετικά σταθερή τώρα.
«Δύο θετικοί παράγοντες ίσχυαν φέτος.
Τα lockdown στην Κίνα περιόρισαν την αύξηση της ζήτησης και ο ζεστός καιρός βοήθησε στη μείωση της κατανάλωσης στην Ευρώπη.
Ωστόσο, παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι έπρεπε να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου φέτος κατά 40-50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω του κλεισίματος βιομηχανικών παραγωγής λιπασμάτων, χημικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων», πρόσθεσε.
How Europe's Natural Gas Price Cap Could Backfire | OilPrice.com
The impact of EU sanctions on Russia visualised and explained in  infographics
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης