Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνεχίζεται η πτώση στο φυσικό αέριο - «Βουτιά» 10% στα 82,5 ευρώ για το ολλανδικό TTF

Συνεχίζεται η πτώση στο φυσικό αέριο - «Βουτιά» 10% στα 82,5 ευρώ για το ολλανδικό TTF
To ολλανδικό TTF Ιανουαρίου, υποχωρεί 10% στα 82,9 ευρώ
(upd) Μεγάλη πτώση προς τα 82 ευρώ σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου, υποχωρεί 10% στα 82,8 ευρώ.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.
Η μεγάλη πτώση στις τιμές έρχεται με φόντο τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Ευρώπη αλλά και στον απόηχο της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλαφόν.
Παράλληλα, οι αποθήκες της Ευρώπης παραμένουν γεμάτες.

Καλός καιρός και γεμάτες αποθήκες

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά δραματικών πτώσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν γίνει σαφώς πιο χαλαροί όσον αφορά τις προοπτικές προσφοράς/ζήτησης για το υπόλοιπο του χειμώνα.
Το συμβόλαιο του Ιανουαρίου έχει υποχωρήσει πάνω από 40% σε λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Ο καταλύτης της μεταβλητότητας ήταν ο καιρός: το κρύο στις αρχές Δεκεμβρίου είχε προκαλέσει φόβους ότι η Ευρώοη θα εξαντλούσε τα αποθέματά της πολύ πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει με έλλειψη φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του χειμώνα.
Ωστόσο, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες επέστρεψαν αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να παραμείνουν σε μεγάλο μέρος της ηπείρου μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτό επέτρεψε στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο καταναλωτή της ΕΕ, να έχει την πολυτέλεια την Τετάρτη να διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο στις αποθήκες από ό,τι απέσυρε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesnetzagentur, της εθνικής ρυθμιστικής αρχής του δικτύου, οι αποθήκες της χώρας ήταν γεμάτες κατά 87,3% την Τετάρτη, πολύ πάνω από το επίπεδο του 75,4% που θα θεωρούνταν ανησυχητικό σε αυτό το στάδιο του χειμώνα.
Ωστόσο, τα στοιχεία της Bundesnetzagentur δείχνουν επίσης ότι μόνο ο καιρός και όχι η πιο πειθαρχημένη κατανάλωση επέτρεψε αυτή την κατάσταση.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου κινείται πλέον σε μη βιώσιμα επίπεδα προσαρμοσμένα στις θερμοκρασίες, δείχνουν τα στοιχεία της BNA, έχοντας αυξηθεί απότομα από τότε που η κυβέρνηση ενέκρινε ένα τεράστιο πακέτο επιδοτήσεων τον περασμένο μήνα, το οποίο θα περιορίσει τις τιμές για το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τόσο των νοικοκυριών όσο και της βιομηχανίας.
TTF1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης