Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αγόρασε 46 MW η ΔΕΗ Ανανεώσιμες - Αγνοούνται οι πωλητές στην... Ιρλανδία και η εμπλοκή Πειραιώς

Αγόρασε 46 MW η ΔΕΗ Ανανεώσιμες - Αγνοούνται οι πωλητές στην... Ιρλανδία και η εμπλοκή Πειραιώς
πρόκειται για την δεύτερη συμφωνία τον τελευταίο μήνα, μετά την πρόταση ανταλλαγής των δυο ομολογιακών δανείων της MIG, μέσω της οποίας το Blantyre - Strix θα αποκτήσει το 79,38% των μετοχών της Attica
Ένα χρόνο μετά την συναλλαγή Mayfair μέσω της οποίας η Τράπεζα Πειραιώς μεταβίβασε τις μη κύριες συμμετοχές της, αξίας 195 εκατ. ευρώ στο fund Blantyre, έρχονται τα πρώτα κέρδη για την τράπεζα αφού προηγουμένως το ξένο fund διακρατήσει τις προμήθειες διαχείρισης και πώλησης.
Μάλιστα, πρόκειται για την δεύτερη συμφωνία τον τελευταίο μήνα, μετά την πρόταση ανταλλαγής των δυο ομολογιακών δανείων της MIG, μέσω της οποίας το Blantyre - Strix θα αποκτήσει το 79,38% των μετοχών της Attica.
Όπως θα δούμε, όμως, κανείς από τους εμπλεκόμενους, δηλαδή Τράπεζα Πειραιώς και ΔΕΗ, δεν δημοσιοποίησαν το τίμημα της εξαγοράς ενώ δεν διευκρινίζεται από την πρώτη ποια οντότητα είναι ο πωλητής.
Το Blantyre ή η Piraeus Equity Partners όπως ανακοινώθηκε;
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Μεταξύ των συμμετοχών οι οποίες μεταφέρθηκαν πέρυσι στο Blantyre, ήταν και η Piraeus Equity Partners, η οποία πώλησε χθες προς την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, εταιρείες στις οποίες ανήκουν Αιολικοί σταθμοί παραγωγής ισχύος 44MW και φωτοβολταϊκά ισχύος 2ΜW.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε “ υπεγράφη η συμφωνία πώλησης των μετοχών (SPA) εταιρειών στις οποίες ανήκουν εν λειτουργία αιολικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 44 MW και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2 MW.
Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας, με συμμετοχή ελληνικών και διεθνών επενδυτικών επιχειρήσεων, στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κρίθηκε ως προτιμητέος επενδυτής.” Σύμβουλος της πώλησης για λογαριασμό της ΔΕΗ ήταν η διεύθυνση investment banking της Eurobank και νομικός σύμβουλος, ενώ για την πλευρά της Piraeus Equity Partners ήταν η Grant Thornton και η δικηγορική εταιρεία KLC Law Firm.

Ποιες εταιρείες μεταβιβάστηκαν και τι δανεισμό έφεραν

Η πλευρά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σύμφωνα με πληροφορίες, επ ουδενί τρόπω δεν επιθυμούσε την δημοσιοποίηση του τιμήματος για “λόγους ανταγωνισμού”, όπως είπε αρμόδια πηγή.
Η πλευρά, της Τράπεζας Πειραιώς η οποία είναι εισηγμένη εταιρεία αναφέρει μόνο ότι, είναι πωλητής μια παλαιά θυγατρική της την οποία ένα χρόνο πριν έχει μεταβιβάσει σε ξένο fund. Και εν τέλει, ποιες ήταν οι εταιρίες στις οποίες ανήκουν τα εν λειτουργία 46 MW και ποιο δανεισμό περιλάμβαναν στους ισολογισμούς τους ; Η Τράπεζα Πειραιώς με την συναλλαγή Mayfair μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον ισολογισμό, ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν στο σκοτάδι, με την ευθύνη των εποπτικών αρχών.
Και εν τέλει, αφού η μεταφορά των συμμετοχών της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε με διαφανή τρόπο και οι συμμετοχές της ανήκουν – όπως διατείνεται - γιατί η Τράπεζα δεν ανακοινώνει τις εταιρείες και τι κερδίζει ακριβώς από αυτές τις συναλλαγές ; Υπενθυμίζεται ότι, καμία άλλη συστημική τράπεζα δεν προχώρησε σε μεταφορά των συμμετοχών της προκειμένου να τις πωλήσει.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης