Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πιο ακριβά τα τιμολόγια ρεύματος τον Ιανουάριο του 2023 - Έρχονται νέες αυξήσεις

Πιο ακριβά τα τιμολόγια ρεύματος τον Ιανουάριο του 2023 - Έρχονται νέες αυξήσεις
Οι νέες τιμές των προμηθευτών θα είναι αυξημένες πρώτη φορά μετά τρεις μήνες…
Σχετικά Άρθρα
Ποδαρικό με αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος θα κάνει το 2023.
Οι νέες τιμές των προμηθευτών θα είναι αυξημένες πρώτη φορά μετά τρεις μήνες που ήταν σε καθοδική τροχιά και συγκεκριμένα από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Η μέση τιμή είχε υποχωρήσει έως 350 ευρώ ανά MWh.
Το σκηνικό στους λογαριασμούς ρεύματος αλλάζει άρδην μέσα στο Χειμώνα με τους καταναλωτές να καλούνται να πληρώσουν πιο πολλά χρήματα για θέρμανση.
Σήμερα οι προμηθευτές ενέργειας αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τις νέες τιμές χρέωσης ανά MWh του Ιανουαρίου.

Ο Δεκέμβριος… φεύγει με ζημιές για τους παρόχους ενέργειας διότι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις τιμές που ανακοίνωσαν στις 20 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα την ιστοσελίδα των προμηθευτών ενέργειας energywatch.gr η τελική τιμή για τον καταναλωτή διαμορφώνεται σε 445,87 ευρώ και αντιστοιχεί για την περίοδο από 1 έως 19 Δεκεμβρίου.
Δηλαδή το κόστος ρεύματος διαμορφώνεται σε 0,44 λεπτά του ευρώ ενώ οι καταναλωτές της ΔΕΗ πληρώνουν το τιμολόγιο προς 0,159 χάρη στην κρατική επιδότηση.
Όμως η ΔΕΗ είχε προσδιορίσει την τιμή ανά MWh στα 386 ευρώ για τον Δεκέμβριο.
Οι ζημιές για την επιχείρηση μπορεί να διευρυνθούν μέχρι τα τέλη ή του μήνα ή να περιοριστούν και θα εξαρτηθεί από την πορεία την χονδρεμπορικής τιμής.
Πάντως στο διάστημα των 19 ημερών η ΔΕΗ έχει ζημιές 59 ευρώ ανά MWh.

Άλλοι προμηθευτές έχουν περισσότερες ζημιές ανά MWh όμως είναι η εταιρεία «ΖΕΝΙΘ» είχε δώσει τιμή 270 ευρώ και μετά την επιδότηση η τελική τιμή για τον καταναλωτή ήταν στα 0,108 λεπτά του ευρώ ανά KWh.
Οι 16 προμηθευτές ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά για να καλύψουν τις ζημιές θα δώσουν υψηλότερες τιμές ανά MWh.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών θα είναι υψηλότερες τουλάχιστον 100 ευρώ ανά MWh ανατρέποντας το πτωτικό κλίμα που επικρατούσε τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Οι καταναλωτές θα έχουν σαφή εικόνα αργά το βράδυ της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου ή το αργότερο την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Τα δυσάρεστα μηνύματα έχουν φτάσει ήδη στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η οποία πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη του κρατικού προϋπολογισμού για να κρατήσει τουλάχιστον τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ σταθερά στα 0,159 ευρώ ανά KWh όπως συμβαίνει από τον Οκτώβριο.
Να σημειωθεί ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει κουμπαρά στήριξης των τιμολογίων ρεύματος καθώς εξαντλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.
Ο νέος προϋπολογισμός έχει αποθεματικό ύψους 1 δις ευρώ για τυχόν αναποδιές που προκύψουν στην κυβέρνηση μέχρι τις εθνικές εκλογές .Ο υπουργός ΥΠΕΝ για να μην καταλάβουν αύξηση των τιμολογίων θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη .
Τέλος να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ μεταφέρει τα σταθερά τιμολόγια που λήγουν σε νέο πρόγραμμα με την ονομασία My Home OPEN.
Η τιμή της KWh διαμορφώθηκε σε 0,165 ευρώ , η οποία είναι υψηλότερη κατά 6 λεπτά σε σχέση με το τιμολόγιο Γ1 με τιμή 0,159 λεπτά του ευρώ.

Νίκος Θεοδώροπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης