Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέο ράλι στο πετρέλαιο «βλέπει» η ΙΕΑ - «Αντέχουν» οι ρωσικές εξαγωγές, καταλύτης η Κίνα

Νέο ράλι στο πετρέλαιο «βλέπει» η ΙΕΑ - «Αντέχουν» οι ρωσικές εξαγωγές, καταλύτης η Κίνα
Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί το 2023
Δεν αποκλείει ένα νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), «καθώς διανύουμε τους χειμερινούς μήνες και οδεύουμε προς ένα αυστηρότερο ισοζύγιο πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο του 2023».
Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, αλλά θα εξακολουθεί να ανέρχεται σε ένα ισχυρό 1,7%, καθώς η Κίνα ανακάμπτει από την οικονομική δυσπραγία που σχετίζεται με την COVID, δήλωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Φέτος η Κίνα εξακολουθεί να οδεύει προς συρρίκνωση της ζήτησης πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 15,4 εκατομμύρια bpd, πρόσθεσε η ΙΕΑ, πριν ανακάμψει κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, το 2023.

IEA.JPG

«Αντέχουν» οι ρωσικές εξαγωγές

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) το επόμενο έτος, προέβλεψε οη ΙΕΑ, καθώς τίθεται σε ισχύ το ανώτατο όριο τιμών που επέβαλαν στις 5 Δεκεμβρίου η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία, επιδιώκοντας να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας από τον πόλεμο.
Η παραγωγή της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 90.000 bpd τον Νοέμβριο σε 11,2 εκατομμύρια bpd, μόλις 200.000 bpd κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν η Μόσχα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Η παραγωγή της ξεπερνούσε σταθερά τις προβλέψεις, αν και οι χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές και οι πιο απότομες εκπτώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο σήμαιναν ότι τα έσοδα της Μόσχας μειώθηκαν κατά 700 εκατομμύρια δολάρια στα 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
"Ενώ οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αποτελούν ευπρόσδεκτη ανακούφιση για τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν την έξαρση του πληθωρισμού, ο πλήρης αντίκτυπος του εμπάργκο στις προμήθειες ρωσικού αργού και προϊόντων μένει να φανεί", ανέφερε ο διεθνής οργανισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης