Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Pyatt (υφυπ. Ενέργειας ΗΠΑ) από συνέδριο Capital Link: Κεντρικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Pyatt (υφυπ. Ενέργειας ΗΠΑ) από συνέδριο Capital Link:  Κεντρικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια
Αμερικανοί προμηθευτές LNG και πάροχοι υπηρεσιών έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους σε Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ
H Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή μετάβαση και θα είναι ένας ισχυρός, σταθερός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αμερικανικές επιχειρήσεις, τόνισε ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt μιλώντας στο 24ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece Forum που διοργάνωσε η Capital Link σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και το New York Stock Exchange.
«Τώρα που η Ρωσία απέδειξε μια για πάντα ότι είναι αναξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρόσβαση σε προμήθειες από όλο τον κόσμο, είναι πιο κρίσιμος από ποτέ. Αμερικανοί προμηθευτές LNG και πάροχοι υπηρεσιών έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους σε Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη», σημείωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα


«Η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο κατέστη δυνατή χάρη σε μακροχρόνιες επενδύσεις σε έργα όπως η Διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας και ο Διαδριατικός Αγωγός. Η περιφερειακή του σημασία θα συνεχίσει να αυξάνεται όταν υλοποιηθούν το FSRU Αλεξανδρούπολης και το Interconnector Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Η βελτίωση και η επέκταση αυτού του τύπου υποδομής με παράλληλη ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα αποτελεί έναν ακόμη πολλά υποσχόμενο τομέα που πρέπει να εξετάσουν οι επενδυτές», συνέχισε.

Αναπτυσσόμενος τομέας ΑΠΕ

Όπως είπε ο κ. Pyatt, « Η Ελλάδα φιλοξενεί έναν αναπτυσσόμενο τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της αιολικής, της ηλιακής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου. Τα 369 δισεκατομμύρια δολάρια στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού θα τονώσουν σημαντικά την έρευνα, την ανάπτυξη και την εξάπλωση των τεχνολογιών αυτών στην αγορά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό. Η αμερικανική εφευρετικότητα και η επενδυτική οξυδέρκεια θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην τόνωση αυτού του τομέα. Αυτό συμπληρώνει κατά πολύ τις προσπάθειες της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη για να ενισχύσει τον πρωταρχικό της ρόλο στην πράσινη μετάβαση.
Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά παραδείγματα ελληνικής πρωτιάς στην ενεργειακή μετάβαση, από την τολμηρή απόφαση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη να επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, μέχρι το πρωτοποριακό παράδειγμα του έργου υδρογόνου Green HiPo της Advent Technologies στη Βοστώνη και την αύξηση των επενδύσεων αιολικήςενέργειας από αμερικανικές εταιρείες όπως η 547 Energy και η Ameresco. Εν τω μεταξύ, η ελληνική εταιρεία μπαταριών Sunlight επεκτείνει τις παραγωγικές της δραστηριότητες στις ΗΠΑ για να προμηθεύσει την ακμάζουσα αγορά αποθήκευσης ενέργειας και η Hellenic Cables επενδύει σε ένα αναξιοποίητο εργοστάσιο παραγωγής στο Μέριλαντ που θα δημιουργήσει παρόμοιες εγκαταστάσεις στην Κόρινθο. Αυτές οι διατλαντικές επενδύσεις καταδεικνύουν πώς η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι επωφελής για όλες τις οικονομίες μας και για τον πλανήτη.

Ισχυρές οι διμερείς σχέσεις

Ο κ. Geoffrey R. Pyatt, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι, «Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας συνεχίζουν να είναι ισχυρές – πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Όπως είπε, η χαρά είναι ιδιαίτερα μεγάλη για τις επενδυτικές συνεργασίες Ελλάδα-ΗΠΑ ταυτόχρονα δηλώνοντας την πρόθεση για συνέχιση για την καταβολή προσπαθειών για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα και μετά, αυξάνοντας παράλληλα τις επενδύσεις στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα θεωρείται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανυπομονεί να εργαστεί για να υποστηρίξει αμερικανικές ενεργειακές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν ή να δημιουργήσουν κοινοπραξίες στην Ελλάδα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τις επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης