Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παγκόσμιος παίκτης στην αγορά βιομηχανικών μπαταριών, η Sunlight - Το mega deal με τη γερμανική Triathlon

tags :
Παγκόσμιος παίκτης στην αγορά βιομηχανικών μπαταριών, η Sunlight - Το mega deal με τη γερμανική Triathlon
Η συμφωνία της Sunlight με την Triathlon επαναπροσδιορίζει και αλλάζει πλήρως το τοπίο στις βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου
Περαιτέρω βήματα ανάπτυξης και επέκτασης πραγματοποιεί η Sunlight λίγο πριν εκπνεύσει το 2022, μοιράζοντας υποσχέσεις για ένα εξίσου παραγωγικό 2023.
Τελευταίο απόκτημα της εταιρείας, που ανήκει στον διεθνή επενδυτικό Όμιλο Olympia, το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Triathlon Holding GmbH. Πρόκειται για μια τεράστια συμφωνία, που έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των επεκτατικών κινήσεων της εταιρείας στο εξωτερικό και το εσωτερικό.
Η συγκεκριμένη συμφωνία ανατρέπει τα δεδομένα στις βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και αποτελεί αφετηρία για την κατάκτηση νέων κορυφών στον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics) και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. 
H αναπτυξιακή πορεία της Sunlight Group προχωρά ανεξάρτητα από τις συγκυριακές δυσκολίες, στοιχείο που μαρτυρά επιχειρηματική ισχύ, προσαρμοστικότητα και ευελιξία στα νέα δεδομένα.

Το προφίλ της Triathlon Holding GmbH 

Η γερμανική Triathlon Holding GmbH δραστηριοποιείται δεκαετίες στην ανάπτυξη και συναρμολόγηση μπαταριών για τον κλάδο των intralogistics και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα για μία σειρά βιομηχανικών οχημάτων για Κατασκευαστές Αρχικού Εξοπλισμού (OEMs), όπως τα περονοφόρα, τα παλετοφόρα και τα ανυψωτικά. 
Τα κεντρικά γραφεία της Triathlon βρίσκονται στο Fürth της Βαυαρίας, η υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής της στο Glauchau της Σαξονίας, ενώ λειτουργεί άλλα δύο εργοστάσια και κέντρα R&D στη Γερμανία, καθώς και μονάδα συναρμολόγησης μπαταριών μολύβδου-οξέος στο Ντάλας των ΗΠΑ. 
Η διεθνής δραστηριότητα της Triathlon εκτείνεται επίσης σε Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, με τη λειτουργία γραφείων πώλησης και τεχνικής εξυπηρέτησης για μπαταρίες, φορτιστές και συμπληρωματικά εξαρτήματα.
Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι απασχολούνται στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας.
60_4.JPG

H συμφωνία μεταξύ Triathlon (Hartmann – αριστερά) και Sunlight (Μπίσαλας – δεξιά)

Συμφωνία που γιγαντώνει τη Sunlight 

H συγκεκριμένη εξαγορά δίνει την ευκαιρία στη Sunlight να διαδραματίσει ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στις μπαταρίες σε διεθνές επίπεδο, και ειδικά στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και την απεξάρτηση από τον άνθρακα.
Και αυτό, χάρη στη δυνατότητα της εταιρείας να αυξάνει την παραγωγική της δυναμικότητα και να αναπτύσσει καινοτομία στις τεχνολογίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου. 
Παράλληλα, θα δώσει πολύτιμες λύσεις στον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics), με μπαταρίες για βιομηχανικά οχήματα – όπως περονοφόρα, παλετοφόρα, ανυψωτικά και αυτοματοποιημένα καθοδηγούμενα οχήματα (AGVs), αλλά και ρομποτικά συστήματα.
Κλειδί στην όλη αυτή η εξέλιξη η καινοτομία στον τομέα της τεχνολογίας λιθίου, η οποία θα αναδείξει τις προοπτικές της εταιρείας. Πλέον, θα λειτουργεί πέντε ερευνητικά κέντρα, με περισσότερους από 200 ειδικούς επιστήμονες, ενώ αποκτά και δυνατότητα in-house παραγωγής ηλεκτρονικών πλακετών (Printed Circuit Boards) για μπαταρίες λιθίου.  
50_11.JPG
Οι εγκαταστάσεις της Sunlight στο Greensboro της της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ

Το «ταξίδι» από την Ξάνθη μέχρι τις αγορές του εξωτερικού 

Η Sunlight διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια γνώσης και εμπειρίας και ηγετική θέση στην ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου για εκτός δρόμου εφαρμογές και για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Τα προϊόντα αυτά κατασκευάζονται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Sunlight σε Ελλάδα (Ξάνθη, Κομοτηνή και Κιλκίς), Ιταλία (Βερόνα και Βινιόλα), ΗΠΑ (Greensboro και Mebane, Βόρεια Καρολίνα) και εξάγονται σε 115 και πλέον χώρες μέσω των γραφείων πωλήσεων και διανομής της εταιρείας στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Ρουμανία, καθώς και του εκτεταμένου δικτύου συνεργατών της παγκοσμίως.
Με πολύχρονη πείρα στην έρευνα και ανάπτυξη, επενδύει σημαντικά στη βιωσιμότητα και την πράσινη ενέργεια, ενώ απασχολεί στις διάφορες εγκαταστάσεις της περισσότερους από 1.850 υπαλλήλους.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι όλα τα παραπάνω αποκτούν ένα μεγαλύτερο ειδικό βάρος, λόγω των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, το ακριβό ενεργειακό κόστος και κυρίως το αίσθημα της αβεβαιότητας αποτελούν σοβαρούς παράγοντες για δεύτερες σκέψεις ανάπτυξης και επέκτασης.
Ωστόσο, το α΄ εξάμηνο της Sunlight για το 2022 με τον τζίρο των 183 εκατ. ευρώ προοιωνίζει μια αισιόδοξη πορεία της εταιρείας για το σύνολο της χρονιάς σε Ελλάδα και εξωτερικό, με έμφαση στην τεχνολογία λιθίου και επίκεντρο τη δημιουργία «έξυπνων» προϊόντων που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης