Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Έκκληση στην Ινδία να στηρίξει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο για να μην αποτύχει το μέτρο

Γερμανία: Έκκληση στην Ινδία να στηρίξει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο για να μην αποτύχει το μέτρο
Κρίσιμος ο ρόλος της Ινδίας στην εφαρμογή του μέτρου καθώς επιδιώκει μακροχρόνια συμβόλαια με την Ρωσία για την προμήθεια ορυκτών καυσίμων
Σχετικά Άρθρα
Η Γερμανία αναμένει από την Ινδία να υποστηρίξει τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών στην προσφορά ρωσικού αργού πετρελαίου, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock στην εφημερίδα The Hindu την παραμονή της επίσκεψής της στο Νέο Δελχί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022.
Η ΕΕ, η G7 και η Αυστραλία εξέδωσαν κοινή δήλωση την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 αναφέροντας ότι συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός μηχανισμού για τη θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού αργού το οποίο μεταφέρεται διά θαλάσσης στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Το ανώτατο όριο τιμών θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.
«Προτρέπουμε τους εταίρους μας να επιβάλουν επίσης κυρώσεις, αλλά γνωρίζουμε ότι πολλά κράτη έχουν διαφορετικούς οικονομικούς περιορισμούς.
Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό εμείς, ως δημοκρατίες, να εργαστούμε μαζί για να μειώσουμε την οικονομική μας εξάρτηση από αυταρχικά καθεστώτα, να επιδιώξουμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο των κυρώσεών μας σε τρίτες χώρες.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ανώτατο όριο τιμών για τις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου.
Σκοπός του είναι να αποφευχθούν ελλείψεις εφοδιασμού και αυξήσεις τιμών για χώρες που εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο.
Οι εταίροι έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν υποστήριξη, χωρίς να τηρούν επίσημα το μέτρο: αγορά πετρελαίου κάτω από το καθορισμένο όριο», δήλωσε η Baerbock , απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αυξανόμενες αγορές πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία .
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Arindam Bagchi δήλωσε ότι η Baerbock θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Νέο Δελχί στις 5-6 Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα έχει συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό της Subramanma Jaishankar.

Μακροπρόθεσμα συμβόλαια

Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και θα αναζητήσει ακόμη και μακροπρόθεσμες συμβάσεις, καθώς οι κυρώσεις επιτρέπουν τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν δυτικές επιχειρήσεις, δήλωσε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 πηγή του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η δήλωση αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν προσωρινά σε ένα ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που προέρχεται δια θαλάσσης, το οποίο τίθεται σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.
«Υπάρχει μεγάλη αδιαφάνεια όσον αφορά τους κανόνες του παιχνιδιού...
Υπάρχουν πάντα επιλογές για την αγορά ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε η πηγή, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Τα πλοία με ρωσικό πετρέλαιο που φορτώνονται πριν από τις 5 Δεκεμβρίου και εκφορτώνονται στον προορισμό τους πριν από τις 19 Ιανουαρίου, δεν θα υπόκεινται στο ανώτατο όριο τιμών που σχεδιάζουν οι δυτικές κυβερνήσεις, ανέφεραν οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.
Η G7 και η ΕΕ σχεδιάζουν να επιβάλουν το πλαφόν στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ενώ η Ινδία έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου πίσω από την Κίνα, καθώς τα διυλιστήρια αγοράζουν με έκπτωση ρωσικό αργό που αποφεύγεται από δυτικές χώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου του Νέου Δελχί, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία, όπως δείχνουν στοιχεία από εμπορικές πηγές.
Τα ινδικά διυλιστήρια, τα οποία αγοράζουν ως επί το πλείστον ρωσικό πετρέλαιο σε spot βάση, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο υπογραφής μακροπρόθεσμων συμφωνιών με το ρωσικό πετρέλαιο, εάν οι όροι τιμολόγησης είναι ευνοϊκοί για συνεχείς προμήθειες, δήλωσε η πηγή του υπουργείου Πετρελαίου.
Russia continues hold on Indian oil supplies; West's price cap threat looms  | Business Standard News
Καμία διαταραχή στην προμήθεια

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι διεθνείς παραγωγοί πετρελαίου έχουν διαβεβαιώσει την Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή και εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ότι δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στην προμήθεια.
Σχετικά με τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στο πλαίσιο μιας 22ετούς συμφωνίας μεταξύ της κρατικής εταιρείας GAIL της Ινδίας και της γερμανικής Sefe, η οποία περιλαμβάνει πρώην μονάδες της ρωσικής Gazprom, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ινδία θα ήθελε να επιλύσει φιλικά το ζήτημα με τη Ρωσία και τη Γερμανία.
«Η εστίαση είναι να προμηθευόμαστε φυσικό αέριο και εξετάζουμε τρόπους διευθέτησης της διαφοράς...
Μιλάμε τόσο με τη Γερμανία όσο και με τη Ρωσία για την επίλυση του ζητήματος», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης