Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ακραία εξαρτημένη η ΕΕ από το ρωσικό LNG – Δαπάνησε 12,5 δισεκ. ευρώ στο 9μηνο Iανουαρίου - Σεπτεμβρίου

Ακραία εξαρτημένη η ΕΕ από το ρωσικό LNG – Δαπάνησε 12,5 δισεκ. ευρώ στο 9μηνο Iανουαρίου - Σεπτεμβρίου
Η ΕΕ δαπάνησε 12,5 δισεκ. ευρώ για ρωσικό LNG από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο - πέντε φορές περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσε την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια φέτος, απαγορεύοντας τις εισαγωγές άνθρακα, προετοιμαζόμενη από την άλλη για το προαναγγελθέν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Ωστόσο, ένα προϊόν ανθεί και είναι απίθανο να αντιμετωπίσει μποϊκοτάζ από την ΕΕ σύντομα.
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία αυξήθηκαν περίπου κατά 40% σε έναν χρόνο, καθώς οι αγοραστές προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις φθίνουσες ροές.
Είναι ένα πικρό χάπι για πολλούς σε ολόκληρο το μπλοκ, το οποίο έχει επιβάλει βαριές κυρώσεις στο Κρεμλίνο.
Η ΕΕ δαπάνησε 12,5 δισεκ. ευρώ για ρωσικό LNG από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο - πέντε φορές περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.
Η εντεινόμενη ζήτηση από χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο βοήθησαν να γίνει η Ρωσία ο Νο. 2 προμηθευτής LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη φέτος, πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, αλλά μπροστά από το Κατάρ, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων και λιμένων.
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ρωσία ήταν η μεγαλύτερη πηγή καυσίμων στην Ευρώπη.
Με τη συμπίεση της προσφοράς του Κρεμλίνου από τότε, η περιοχή αναγκάστηκε να φέρει περισσότερο LNG -από τη Ρωσία και από όλο τον κόσμο- για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα.
«Το ρωσικό LNG πρέπει να συνεχίσει να ρέει» δήλωσε η Anne-Sophie Corbeau, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
«Το χρειαζόμαστε στο παγκόσμιο ισοζύγιο LNG: είναι ήδη αρκετά σφιχτό.
Νομίζω ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι, όντως, στην ευχάριστη θέση να κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτό».
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο και τα κράτη της Βαλτικής έχουν σταματήσει να αγοράζουν ρωσικό LNG.
Αντίθετα, το ρωσικό πετρέλαιο έχει μπλοκαριστεί ευρέως σε όλη την περιοχή ενώ πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου η απαγόρευση της ΕΕ.
Βέβαια, ένα πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν εξετάστηκε ποτέ σοβαρά.
Ωστόσο, η ΕΕ έχει καταβάλει προσπάθειες για την εξεύρεση προμηθειών από αλλού.
Τον Μάρτιο, το μπλοκ δεσμεύτηκε να αντικαταστήσει σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία φέτος, με τους περισσότερους από τους νέους όγκους να έρχονται με τη μορφή παγκόσμιου LNG.
Το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί τώρα λιγότερο από το 10% της προσφοράς καυσίμου της περιοχής, από πάνω από το ένα τρίτο πέρυσι, αλλά το μερίδιο του LNG στις παραδόσεις της Ρωσίας είναι σχεδόν μισό.

Χωρίς εμπάργκο

«Δεν έχουμε ανακοινώσει καμία εργασία για την απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου και αυτό δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Eric Mammer, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ενημέρωση στις 25 Νοεμβρίου.
Οι περισσότερες προμήθειες LNG είναι δεσμευμένες σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια, με πωλητές συχνά μεγάλες πολυεθνικές, σε γενικές γραμμές χωρίς κρατικό έλεγχο.
Η γαλλική TotalEnergies SE, για παράδειγμα, έχει μερίδιο 20% στη Yamal LNG, τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της Ρωσίας.
Ενώ η εταιρεία έχει σταματήσει τις επενδύσεις στη Ρωσία και πούλησε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα, έχει δεσμευτεί να παραμείνει στη Yamal για να βοηθήσει στην εξασφάλιση του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο - όσο το επιτρέπουν οι κυρώσεις.
Η Total κατέχει επίσης το 19% της ρωσικής Novatek PJSC, η οποία ελέγχει το έργο.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορούν να υπάρξουν «καλά» και «κακά» έργα LNG», δήλωσε τον Οκτώβριο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novatek, Leonid Mikhelson.
Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom PJSC, κυρίως προμηθευτής φυσικού αερίου με αγωγούς στην Ευρώπη, άρχισε επίσης να στέλνει LNG στο μπλοκ.
Αν και το τεράστιο project Sakhalin 2 στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας γενικά αποστέλλει φορτία στην Ασία, μια νέα, μικρότερη εγκατάσταση στη ρωσική ακτή της Βαλτικής Θάλασσας έστειλε τις πρώτες παραδόσεις της στην Ελλάδα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα περιορίσει τις προμήθειες LNG στο μέλλον, όπως γίνεται τώρα με τους αγωγούς.
Νωρίτερα φέτος, η Μόσχα απαγόρευσε τις αποστολές του υπερψυκτικού καυσίμου σε μια πρώην εμπορική μονάδα της Gazprom που είχε κατασχεθεί από τη Γερμανία.
Ορισμένοι αγοραστές φοβήθηκαν επίσης ότι η κυβέρνηση μπορεί να απαιτήσει πληρωμές σε ρούβλια για το LNG, όπως έκανε για το φυσικό αέριο, αλλά δεν υπάρχει τέτοια απόφαση μέχρι στιγμής.

Κέρδη

Ο αντίκτυπος του αυξανόμενου εμπορίου LNG στον προϋπολογισμό της Ρωσίας είναι ασαφής, αν και η κυβέρνηση επιδιώκει υψηλότερους φόρους από τους εξαγωγείς του καυσίμου.
Και ενώ η Μόσχα στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, θα έχει αποκομίσει κέρδη από τις εντυπωσιακές τιμές της αγοράς.
Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει να αγοράζει το υγροποιημένο αέριο της Ρωσίας.
Με τους καταναλωτές να υποφέρουν από τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες και τις απότομες τιμές των καυσίμων να οδηγούν τον πληθωρισμό, η ενεργειακή ασφάλεια είναι στο επίκεντρο των κυβερνήσεων σε όλη την περιοχή.
Η αγορά φυσικού αερίου «είναι πιθανό να παραμείνει σφιχτή έως ότου γίνουν διαθέσιμες νέες προμήθειες LNG το 2025 το νωρίτερο» δήλωσε η σύμβουλος Kate Dourian, του Ινστιτούτου των Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον.
«Είναι αμφίβολο ότι η ΕΕ θα βρει συναίνεση σχετικά με αυστηρότερες κυρώσεις που θα περιλαμβάνουν το ρωσικό LNG».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης