Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά κυριάρχησαν στην ηλεκτροπαραγωγή το δεκάμηνο του 2022

ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά κυριάρχησαν στην ηλεκτροπαραγωγή το δεκάμηνο του 2022
Το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 47.1% της ζήτησης αυξάνοντας το μερίδιο τους κατά 5%
Κυρίαρχη ήταν η "πράσινη" ενέργεια στην ηλεκτροπαραγωγή τους πρώτους δέκα μήνες του έτους. Σύμφωνα με την ανάλυση του Green Tank, για το συγκεκριμένο διάστημα οι ΑΠΕ, μαζί με τα υδροηλεκτρικά ξεπέρασαν για πρώτη φορά το ορυκτό αέριο και τον λιγνίτη.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, οι ΑΠΕ χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+18.4%) τους πρώτους 10 μήνες του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Εκτός από τις ΑΠΕ, αύξηση παρουσίασε και η παραγωγή από λιγνίτη, αλλά οριακή (+2% ή μόλις 93 GWh). Αντίθετα, το ορυκτό αέριο σημείωσε σημαντική ποσοστιαία μείωση (-11.5%) σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, αλλά παρέμεινε οριακά σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2020.

Ειδικότερα, οι ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά αθροιστικά τους πρώτους 10 μήνες του έτους κάλυψαν 20.186 GWh έναντι 19.859 GWh το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Χωρίς τα υδροηλεκτρικά, οι ΑΠΕ για την ίδια περίοδο ήταν πρώτες με 16.689 GWh. Αν και μέχρι και τον Σεπτέμβριο τα ορυκτά καύσιμα προηγούνταν αθροιστικά, η υψηλή παραγωγή από ΑΠΕ τον Οκτώβριο σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τον ίδιο μήνα, τις υψηλές τιμές προμήθειας αερίου και άλλες παραμέτρους αντέστρεψαν την τάση, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση την ενέργεια που παράγεται από ορυκτό αέριο και λιγνίτη.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης