Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ευρώπη γελοιοποιείται - Επιβάλλει στο ρωσικό πετρέλαιο πλαφόν 65-70 δολάρια, στα επίπεδα όπου ήδη πωλείται

Η Ευρώπη γελοιοποιείται - Επιβάλλει στο ρωσικό πετρέλαιο πλαφόν 65-70 δολάρια, στα επίπεδα όπου ήδη πωλείται
Η Ευρώπη τοποθετεί το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο πολύ κοντά στην τιμή  όπου ήδη πωλείται για να μην διαταράξει περαιτέρω την προσφορά
Σχετικά Άρθρα
Iσχυρούς προβληματισμούς και πτώση των τιμών του πετρελαίου προκάλεσαν τα νέα σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν το ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού πετρελαίου μεταξύ 65 και 70 δολαρίων - δηλαδή περίπου στα επίπεδα όπου διαπραγματεύεται έτσι κι αλλιώς σήμερα το ρωσικό αργό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η προτεινόμενη τιμή είναι πολύ υψηλότερη από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας και υψηλότερη από αυτή που ζητούσαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες π.χ. οι χώρες της Βαλτικής.  και αν υιοθετηθεί, θα υιοθετηθεί με σκοπό να μην επηρεάσει δυσμενώς τις συναλλαγές. 
Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα 23/11/22 με στόχο να εγκρίνουν τον μηχανισμό πλαφόν και το προτεινόμενο επίπεδο τιμών, που για να ισχύσει πρέπει να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη.
Εάν εγκριθεί, η ΕΕ και η G7 ενδεχομένως να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες ώρες.
«Η επιβολή πλαφόν 65-70 δολαρίων στη τιμή του ρωσικού πετρελαίου δεν σημαίνει και τόσα πολλά, αν λάβουμε υπόψη την έκπτωση στην οποία πωλείται σήμερα το πετρέλαιο Urals», δήλωσε σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πρόταση ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vitol, Russell Hardy, από την πλευρά του πρόσθεσε: «Αν μπορώ να το φανταστώ, περιμένω ένα πλαφόν κοντά στα 60 δολάρια, που θα υιοθετηθεί με το σκεπτικό ότι προκαλεί το ελάχιστο ποσό αναστάτωσης επειδή η αγορά είναι αντιμέτωπη με πολύ στενή προσφορά».
Κατά ειρωνικό τρόπο, βεβαίως όπως αναφέρει ο Javier Blas του Bloomberg, «ελάχιστες μέρες πριν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επιβάλουν νέες κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια - υποτίθεται ότι είναι οι ισχυρότερες μέχρι στιγμής - η Μόσχα ανέβασε την παραγωγή πετρελαίου της στο υψηλότερο επίπεδο από την εισβολή της στην Ουκρανία, κατά τρόπο που υποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου θέλουν απελπισμένα να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο του Putin πριν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις».
Η Ρωσία πάντως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί την επιβολή πλαφόν λέγοντας ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που το επιβάλλουν.
«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι εντελώς παράλογο. Και πρόκειται για παρέμβαση στους μηχανισμούς αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως το πετρέλαιο», είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τη Ρωσία στον OPEC+.
Αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steve Mnuchin, από την πλευρά του έχει υποστηρίξει ότι το πλαφόν στο ρωσικό πετρεάλιο «όχι μόνο δεν είναι εφικτό, αλλά είναι η πιο γελοία ιδέα που έχω ακούσει ποτέ».
Εν πάσει περιπτώσει η ουσία είναι πως η δημοσιοποίηση της ευρωπαϊκής πρότασης για τα επίπεδα του πλαφόν στ ρωσικό πετρέλαιο προκάλεσε ανακούφιση στην αγορά  γιατί έδειξε ότι η Ευρώπη και η G7 έχουν επίγνωση της πραγματικότητας και θέλουν να επηρεάσουν όσο το δυνατό λιγότερο την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να κλείσουν με ισχυρή πτώση από 3,3% (brent)  ως 3,7% (WTI).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης