Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί είναι ανεφάρμοστο στο πλαφόν στο αέριο - Στα 33 δισ. ευρώ το κόστος επιβολής - Ισπανία: Η Κομισιόν κοροϊδεύει τον κόσμο

Γιατί είναι ανεφάρμοστο στο πλαφόν στο αέριο - Στα 33 δισ. ευρώ το κόστος επιβολής - Ισπανία: Η Κομισιόν κοροϊδεύει τον κόσμο
Οι traders θα πληγούν με πρόσθετες πληρωμές, προειδοποιεί ο ΙCE
Σχετικά Άρθρα

Οι μεγαλύτεροι οίκοι εμπορευμάτων στον κόσμο θα δεχτούν αιτήματα από brokers και ανταλλακτήρια να καταθέσουν πάνω από 33 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν την έκθεσή τους σε margin calls αν προχωρήσει το σχέδιο των Βρυξελλών για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, προειδοποίησε o ΙCE
Eιδικότερα, σύμφωνα με report το οποίο φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι Financial Times, οι παραγωγοί και οι traders που βασίζονται στην ολλανδική αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης TTF θα έλθουν αντιμέτωποι με αύξηση ως 80% σε ό,τι αφορά τα margin calls…
Μια τόσο μεγάλη αύξηση θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει την αγορά», ανέφερε στο σημείωμα η ICE, ο όμιλος με έδρα την Ατλάντα που διευθύνει την αγορά TTF.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα margin calls σε swaps και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί ενέργειας έχουν ήδη διπλασιαστεί φέτος, αναγκάζοντας πολλές να αυξήσουν τον δανεισμό, μένοντας έτσι με λιγότερο ρευστό για να κάνουν διαπραγματεύσεις, κάτι που ενδέχεται να πλήξει την κερδοφορία τους.
Όπως προειδοποιεί το ICE, κάθε είδους ανώτατο όριο θα σήμαινε ότι το επερχόμενο συμβόλαιο θα περιλάμβανε περισσότερο ρίσκο αφού θα ενσωμάτωνε περισσότερες ιδιωτικές συμφωνίες, κάτι που θα ανάγκαζε το χρηματιστήριο να ζητήσει από τους πελάτες περισσότερα χρήματα εκ των προτέρων.
Επισημαίνεται πως η εκτίμηση των 33 δισ. δολαρίων καλύπτει το αρχικό περιθώριο, το οποίο προστατεύει τους αντισυμβαλλομένους από τον κίνδυνο αθέτησης, όσο και το περιθώριο διακύμανσης, το οποίο καλύπτει τις κυμαινόμενες ημερήσιες τιμές της αγοράς
Επομένως, ένα πιθανό άλμα στη ζήτηση περιθωρίου θα έπληττε μια αγορά που είναι ήδη υπό πίεση, καθώς οι εταιρείες εμπορίας ενέργειας αγωνίζονται να βρουν τα χρήματα για να στηρίξουν τις μελλοντικές τους συναλλαγές, που χρησιμοποιούνται ευρέως από παραγωγούς και καταναλωτές ενέργειας για να εξασφαλίσουν την προσφορά και να εγγυηθούν την τιμή που θα λάβουν.
Τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη αναγκάστηκαν να προσφέρουν στήριξη ρευστότητας σε ενεργειακές εταιρείες που αντιμετώπιζαν απαιτήσεις για εξασφαλίσεις.
Η AFM, η ολλανδική ρυθμιστική αρχή που επιβλέπει την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης TTF, έχει επίσης προειδοποιήσει ότι ένα ανώτατο όριο θα μπορούσε να σταματήσει προσωρινά τις συναλλαγές και να αναγκάσει τη διαπραγμάτευση περισσότερων συμφωνιών ιδιωτικά, μακριά από το χρηματιστήριο.
«Γνωρίζουμε ότι όταν παρεμβαίνεις σε μια αγορά παραγώγων, υπάρχουν επιπτώσεις [και] έχουμε συζητήσει αυτές τις επιπτώσεις με ειδικούς», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Σκληρή επίθεση Ισπανίας σε Βρυξέλλες: Η Commission κοροϊδεύει τον κόσμο με το προσωρινό πλαφόν στην τιμή του αερίου

Η ισπανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» με την πρόταση της για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά».
«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση και, την τελευταία στιγμή, μας παρουσιάζει αυτήν την πρόταση, η οποία δεν είναι πρόταση» είπε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Teresa Ribera χαρακτηρίζοντας «αστειότητα» τον μηχανισμό που επιθυμούν οι Βρυξέλλες.
«Αυτό που θα προκαλέσει η πρόταση αυτή είναι το αντίθετο από το ζητούμενο: θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της τιμής, θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις πολιτικές χαλιναγώγησης του πληθωρισμού», συνέχισε η υπουργός, κατηγορώντας την Κομισιόν ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο».
Η Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη (22/11/2022) έναν προσωρινό μηχανισμό με τον οποίο θα τίθεται ανώτατο όριο στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, όμως υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να πειστούν οι χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη αυτό το μέτρο.
«Ξέρω ότι υπάρχει αγανάκτηση στις περισσότερες χώρες μέλη» για την πρόταση αυτή, είπε η Ribera, τονίζοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά» στον μηχανισμό αυτόν, στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας (24/11).
«Η Κομισιόν θα ακούσει πολύ σκληρά πραγματα εκ μέρους της μεγάλης πλειονότητας των υπουργών», πρόσθεσε, καλώντας τις Βρυξέλλες «να υποβάλουν μια σοβαρή πρόταση».
«Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς θα πάψουμε να στηρίζουμε τις προτάσεις της Κομισιόν σε άλλα θέματα που μπορεί να είναι σημαντικά για αυτήν», προειδοποίησε.
Ο μηχανισμός που προτείνουν οι Βρυξέλλες ορίζει ότι θα τίθεται πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εφόσον ξεπερνά για δύο συνεχόμενες εβδομάδες τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αυτό συνέβη φέτος μόνο μία φορά, στα τέλη Αυγούστου, όταν η τιμή έφτασε για ένα μικρό χρονικό διάστημα τα 350 ευρώ, την περίοδο που οι «27» προσπαθούσαν να γεμίσουν τις αποθήκες τους ενόψει του χειμώνα.
Σήμερα η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Μια εκπρόσωπος της Κομισιόν που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο παραδέχτηκε ότι, με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει ο μηχανισμός, δεν θα είχε τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο, καθώς το ανώτατο όριο των 275 ευρώ δεν ξεπεράστηκε για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Η πρόταση της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simpson είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Επιτροπή θα προτείνει πλαφόν 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια TTF του επόμενου μήνα και ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα παραπεμθεί προς συζήτηση στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των 27 χωρών-μελών του μπλοκ που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, 24/11/22.
Η πρόταση περί πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα αναμένεται να μην ικανοποιήσει την πλειοψηφική ομάδα, που συμπεριλαμβάνει τις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και οι οποίες προσδοκούσαν ένα πλαφόν στα 150-180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ώστε να ενεργοποιείται το ανώτατο όριο πολλές φορές τον χρόνο και να μειώνονται ουσιαστικά οι τιμές στο ρεύμα, δήλωναν ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters και πρόσθεταν:
«Αν το πλαφόν τελικά μπει ψηλά, θα έχουμε ένα πλαφόν στα χαρτιά που στην πράξη δεν θα εφαρμοστεί ποτέ».
Αργότερα, όταν η Κομισιόν έδωσε το πλήρες κείμενο της πρότασής της περί εισαγωγής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στη δημοσιότητα φάνηκε ότι πράγματι στόχος της πρότασης αυτής είναι στη πράξη να μην εφαρμοστεί πλαφόν ποτέ.
Αυτό επιδιώκεται με την επιβολή πολύ ακραίων όρων.

Ακραίοι όροι

Συγκεκριμένα, στην πρόταση της Κομισιόν προβλέπεται ότι θα επιβάλλεται ένα έτσι κι αλλιώς πολύ υψηλό πλαφόν 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν συντρέχουν συνδυαστικά όλες οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
Πρώτον, η τιμή του TTF υπερβαίνει τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες
Δεύτερον, όταν οι τιμές TTF είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός δύο εβδομάδων.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές στο TTF έχουν αγγίξει και ξεπεράσει τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα μόνο δύο φορές τα τελευταία χρόνια - μία με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και δεύτερη τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναλάβει τις αποστολές φυσικού αερίου αερίου προς τη Γερμανία, με αποτέλεσμα η τιμή του TTF να φτάσει προσωρινά ως τα 314 ευρώ/MWh στις 26 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται όμως ότι και τότε οι τιμές του TTF δεν είχαν παραμείνeι άνω των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.
Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και σε μία τόσο μεγάλη κρίση όπως του περασμένου Αυγούστου, που οδήγησε τις τιμές του ρεύματος κοντά στα 1.000 ευρώ τη μεγαβατώρα για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με βάση την πρόταση της Κομισιόν δεν εφαρμόζεται πλαφόν.
Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να ικανοποιήσει τη Γερμανία και την Ολλανδία που απέρριπταν την επιβολή και επιδίωκαν αν τελικά υιοθετηθεί, να τοποθετηθεί σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να μην περιοριστεί η προσφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Δεδομένου του ισχυρού διχασμού τους στο θέμα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, οι χώρες της ΕΕ θεωρείται απίθανο να συμφωνήσουν σε όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες κατά την επικείμενη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της 24ης Νοεμβρίου, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης